Živković: Vučić je ludak, traži razloge da zvecka oružjem, treba biti uhapšen

311

Zoran Živković, lider Nove stranke Srbije, jedan je od najvećih kritičara srbijanskog režima i predsjednika Aleksandra Vučića. Ovaj bivši čelnik Demokratske stranke, bio je ministar unutrašnjih poslova u vrijeme mandata Zorana Đinđića, a, nakon atentata na pokojnog premijera Srbije, obnašao je i funkciju predsjednika Vlade. Trenutno je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije.

Komentirajući sve prisutnije zvecakenje oružjem iz Srbije, razne vojne parade kakve smo mogli vidjeti i ovog vikenda, poruke predsjednika Vučića o spremnosti da “brani srpski narod, ma gdje on bio” – mada nije jasno ko bi ga mogao napasti – izjave ministra Aleksandra Vulina da bh. entitet RS nema svoju vojsku, ali da ima srpski narod, ili oduševljenje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika naoružavanjem Vojske Srbije, Živković objašnjava da iza toga stoje, prije svega, interesi vlasti Srbije na unutrašnjem planu.

“Vojne parade i bilo šta što je vezano za vojsku neke države, govori o tome da vojska postoji i da jača da bi obezbjedila mir. Nažalost, na Balkanu to dugo nije slučaj. I ovdje svako pominjanje vojske, zveckanje oružjem, bilo da je ono paradno ili operativno, svodi se na to da se prijeti nekome pored. No, to je u posljednjih nekoliko godina i decenija više vezano za domaću javnost nego za realno bilo šta što bi bilo pitanje regiona. Ovo (posljednje) je proslava jedne klase oficira, koji su završili svoje školovanje, što je, naravno, normalno. A neki su iskoristili to da se junače i da na jedan poznat način na Balkanu pokušavaju da pokupe neke poene na domaćem terenu, predstavljajući se kao velike patriote koji su spremni da zaštite, prošire i štagod urade sa svojom nacijom i državom”, kaže Živković za Radiosarajevo.ba.