Zlatni savjeti Ibnul – Kajjima: Dunjaluk je poput lešine, a lav ne ide na lešinu

782

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Djelo El-Fevaid, znamenitog islamskog učenjaka Ibnul-Kajjima el-Dževzija, puno je mudrosti i korisnih savjeta. U nastavku donosimo nekoliko mudrosti i zlatnih savjeta ovog islamskog učenjaka.

– Završi svoju trgovinu danas, dok je tržnica još uvijek otvorena, dok je cijena uspostavljena i dok je roba jeftina. Jer, doći će vrijeme kada ni na koji način nećeš moći doći do potrebne robe, ni u malim ni u velikim količinima. Svemogući Allah je objavio: ”A onoga dana kada vas On na onome svijetu sakupi, to će biti dan kada će vam biti jasno da ste sami sebe obmanuli.” (Et-Tegabun, 9.). Objavio je također: ”Na Dan kada nevjernik prste svoje bude grizao govoreći: ‘Kamo sreće da sam se uz Poslanika Pravoga puta držao.”’ (El-Furkan, 27.)

– Rad bez iskrenosti i slijeđenja sunneta je poput putnika čija torba je napunjena pijeskom (umjesto hranom), otežava mu putovanje a ništa mu ne koristi.

– Ako si srce opteretio dunjalučkim brigama i teretom, a zanemario zikr koji je njegova snaga i život, ti si onda poput putnika koji je natovario svoju jahalicu više nego što može nositi, a prethodno je nije nahranio. Ona će vrlo brzo stati i neće moći nastaviti putovanje.

– Ko kuša slast zdravlja, on zanemari gorčinu strpljivosti.

– Suštinska razlika među ljudima je u težnjama i ambicijama, a ne u izgledu.

– Dunjaluk je trkačka staza na kojoj se podigla gusta prašina i prekrila trkače. Neki ljudi na toj stazi su konjanici, a neki su pješaci.

– Lopovska pohlepa ne hoda osim po tami strasti.

– Snaga želje u ostvarivanju nade zahtijeva trud i izuzetnu opreznost da se nada ne izjalovi.

– Ne traži osim od Gospodara, jer kad rob traži od nekog mimo Gospodara bit će izvrgnut ruglu.

– Udalji se od onoga ko neće ostati stalno sa tobom, a budi blizak sa onim ko te nikada ne napušta.

– Stajanje u zaštitu svoje duše (nefsa) je dokaz nepoznavanja duše, a da istinski poznaješ svoj nefs bio bi mu protivnik, a ne zaštitnik.

– Ako se potpali vatra osvete sa vatrom srdžbe, to će se pretvoriti u plamen klevete.

– Sputaj svoju srdžbu lancem blagosti, jer je srdžba poput psa, ako je pustiš (sa lanca) ubit će te.

– Dunjaluk je poput lešine, a lav ne ide na lešinu.

– Dunjaluk ne vrijedi ni jednog tvog koraka na njemu, a kamoli da ideš za njim i da ga slijediš.

– Dvije su vrste druženja: druženje zbog bliskosti, uobičajenog razgovora i trošenje vremena. Ovakvo druženje mnogo više šteti nego što koristi. Najmanje što te može snaći na takvim druženjima je kvarenje srca i upropaštavanje vremena. Druga vrsta druženja je druženje sa braćom radi međusobnog potpomaganja i saradnje na uzrocima koji donose uspjeh, te radi međusobnog preporučivanja istine i strpljivosti. Ovo je najveća i najkorisnija stvar. Međutim, i kod ovakvog druženja prisutna su tri nedostatka:

Prvo, uljepšavanje i hvalisanje jednih drugima.

Drugo, razgovaranje i druženje više nego što je to potrebno.

Treće, dešava se da ljudska strast (pohlepa) i običaj prekinu i pokvare pravu namjeru i cilj takvog druženja.