subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

General Fayez Al-Duwairi: Za Gazu se vode bitke na području od 25 km, od kojih je 6 km odlučujuće /VIDEO/

Facebook
Twitter
WhatsApp

Pojas Gaze trenutno svjedoči sukobima različitog intenziteta između izraelskih okupacijskih snaga i frakcija palestinskog otpora na području procijenjenom na 25 kilometara, od kojih neke predstavljaju odlučujuće bitke, prema vojnom stručnjaku generalu Fayezu Al-Duwairiju, stalnom saradniku Al Jazeere.

Borbe trenutno uključuju – prema onome što je Al-Duwairi rekao u analizi za Al-Jazeeru – vanjske i unutarnje linije, na temelju toka operacija koje se prenose sa zemlje.

Beit Hanoun, Beit Lahia, Al-Shati Camp, Wadi Gaza i druga susjedna područja predstavljaju vanjske borbene linije, a njihovo se područje procjenjuje na 19 kilometara, navodi vojni general Duwairi.

Prema Al-Duwairiju, sukobi na tim mjestima variraju u jačini na temelju podataka uključujući prisutnost, kretanje i raspored okupacijskih snaga.

U skaldu sa tim, dodaje Al-Duwairi, kada se okupacijske snage pomjeraju s jednog mjesta na drugo, one napuštaju neka od njih kako bi se koncentrirale i pozicionirale, a kako bi se suprotstavile svim mogućim napadima na snage koje napreduju prema unutrašnjosti.

On procjenjuje da je ova vanjska linija sukoba duga 19 kilometara, dok područja Sheikh Radwan, Al-Jalaa Street i područje Saraya predstavljaju odlučujuće bitke na području od oko 6 kilometara.

Al-Duwairi je rekao da su ova područja posebno svjedoci sukoba na tri razine: sudara, sukoba na nultoj udaljenosti i operacija koje se odvijaju iza linija izraelskih snaga.

Bitke koje su u toku ne mogu se opisati kao bitke naprijed-natrag – kao što kaže Al-Duwairi – ali to su postignuća koja je postigla okupacijska vojska na terenu, a zatim su ih frakcije otpora prisilile da se povuku iz njih, što znači da su pokretne borbe koncentrirane u spomenutih 6 kilometara.

Na primjer, tokom protekla 24 sata, izraelske okupacijske snage pokušale su probiti područje Saraya, ali su bile prisiljene na povlačenje, dok se borbe trenutno vode duboko u zapadnoj regiji Gaze na području koje se kreće između 1.800 i 2.000 metara, kaže Al-Duwairi.

Područje od 25 kilometara na kojem se trenutno odvijaju sukobi smatra se vrlo malim u usporedbi s veličinom izraelskih snaga koje su raspoređene, smatra Al-Duwairi, koji kaže da je razlog tome američki savjet koji je pozvao ne pokušavati odjednom zauzeti cijeli sektor kako se stvar ne bi pretvorila u neuspjeli eksperiment, kao što se to dogodilo SAD-u u Vijetnamu, Iraku i Afganistanu.

Dakle, velike izraelske snage koje trenutno djeluju pokušavaju postići određeni cilj na malom području, prema Al-Duwairiju, koji procjenjuje izraelske snage koje napadaju u Gazi na 5 divizija, što je ekvivalent oko 120.000 boraca.

Al-Duwairi očekuje da će se stvar završiti izraelskim napadom na jug Pojasa Gaze, jer će ili upasti u močvaru sjevera i pokušati tražiti pobjedu koja bi možda bila lakša na jugu ili će kontrolirati sjever, a zatim krenuti i prema jugu.

Dilema tunela

Što se tiče pokušaja Izraela da uništi tunele koji pripadaju brigadi Al-Qassam, Al-Duwairi je rekao da se trenutno najviše oslanja na korištenje bombe “GBU-28” za urušavanje spomenutih tunela, a koja je teška 2.291 kilogram.

Ova bomba može probiti beton na dubini od 6 metara i dosegnuti dubinu od 30 metara na običnom kopnu, ali – prema Al-Duwairijevom mišljenju – izraelska vojska nije uspjela postići cilj zbog složenosti mreže tunela i njihove uskosti.

Trenutno su Sjedinjene Države počele opskrbljivati ​​Izrael bombama ‘GBU-57’, zajedno s 4 bespilotne letjelice ‘MQ-9’ koje su vrlo sposobne za snimanje slika podzemlja.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA