Ahmed Davutoglu: Kuds je i naš problem i mi ga nećemo zaboraviti makar ga cijeli svijet zaboravio

3631

Turski premijer, Ahmet Davutoglu, izjavio je kako je kontaktirao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i vođom političkog krila Hamasa, Halidom Meš'alom, i kako su razgovarali o izraelskom skrnavljenju Mesdžidul-Aksa'a, ističući da se Turska kreće u pravcu potpune povezanosi i koordinacije sa Palestincima i njihovim vođstvom, te da će raditi na pokretanju inicijative za odbranu Al-Akse širom svijeta, posebno na forumima Ujedinjenih nacija.

Davutoglu je u svom govoru u Bursi, na sjeverozapadu Turske, prilikom otvaranja niza dobrotvornih centara, kritikovao one koji govore da se Turska ne treba miješati u pitanje Kudsa i da ne bi smijela skliznuti u ”močvaru” na Bliskom istoku, rekavši: ”Pitanje Kudsa je i tursko pitanje također, i mi ga nećemo zaboraviti makar ga cijeli svijet zaboravio. Niko ne može reći za Bliski istok, koji uključuje i Kuds (Jeruzalem), Meku, Medinu, Bagdad, Damask i Kairo, da je to močvara. Ako postoji neko ko Bliski istok želi pretvoriti u močvaru i stratište, onda su to nepravedni okupatorski sistemi na čelu sa Izraelom.”

Davutoglu se u svom govoru obratio i izraelskoj administraciji, rekavši: “Pripazite da ne pomislite kako su muslimani u regiji pokoreni d strane tiranskih režima i kako zbog toga neće obratiti pažnju na vas i vašu rabotu, ili kako su, naprimjer, Sirijci zauzeti odbranom Hame i Halepa. Znajte dobro da postoji neko ko će braniti Sirijce i Palestince, a to je Republika Turska. Mi ćemo stati na stranu potlačenih bilo gdje i bilo kada.”