Aljoša Čampara odriče se primanja iz Skupštine KS dok je na funkciji ministra u Vladi FBiH

565

Prema Iztbornom zakonu BiH, ministrima koji su izabrani u skupštine i parlamente dozvoljeno je da obavljaju obje funkcije, a u vladama ostaju u tehničkom mandatu do izbora nove. Za to vrijeme mogu primati jednu plaću

Aktuelni federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, koji je na proteklim Općim izborima dobio mandat zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, obavijestio je sekretara Skupštine da se do formiranja nove Vlade FBiH odriče svih primanja u toj zakonodavnoj vlasti.

-Obavještavam Vas da se odričem bilo kakvih primanja iz Skupštine Kantona Sarajevo, plaće, paušala, naknada za komisije i slično kao izabrani zastupnik u Skupštini KS dok u skladu sa Izbornim zakonom BiH ne bude formirana nova Vlada FBiH. Kada se steknu uvjeti, o svom profesionalnom angažmanu odnosno stalnom zaposlenju u Skupštini KS ću Vas blagovremeno obavijestiti putem administrativne komisije – naveo je Čampara.

Prema Iztbornom zakonu BiH, ministrima koji su izabrani u skupštine i parlamente dozvoljeno je da obavljaju obje funkcije, a u vladama ostaju u tehničkom mandatu do izbora nove. Za to vrijeme mogu primati jednu plaću, a praksa je pokazala da se odlučuju za onu u vladama. Tek po formiranju nove vlade, svoja prava počinju ostvarivati u skupštinama ili parlamentima.

Izvor: Faktor