Arapi u Srbiji pokupovali najvrijednije poljoprivredno zemljište!

2155

U orbitu značajnijih vlasnika poljoprivrednog zemljišta u Srbiji Al Rawafed Holding lansirao je ugovor s Vladom Srbije iz 2014. o zajedničkom ulaganju u agrar. Dvije ugovorne strane napravile su zajedničku kompaniju u kojoj je, prema podacima Nove ekonomije, nedavno stopostotno vlasništvo ostvarila kompanija Elite Agro LLC iz Abu Dhabija.

Budući je Elite Agro LLC od prije vlasnik dijela poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, preuzimanjem Al Rawafeda Elite je ostvario udjel na tržištu kojeg je morala odobriti tamošnja Komisija za zaštitu konkurencije. Spomenuta kompanija iz Abu Dhabija dobila je potrebnu dozvolu antimonopolske komisije s obrazloženjem da spajanje neće dovesti do pretežitog utjecaja Al Rawafeda na cijene pšenice i još nekih žitarica.

Prema podacima Nove ekonomije, Al Rafawed na oko 10.400 hektara u Vojvodini uzgaja pšenicu, kukuruz, suncokret i soju, od čega je 2.586 hektara u vlasništvu kompanije, a ostalo je u zakupu ili u nekom drugom aranžmanu. Portal napominje da je Vlada Srbije partnerima iz UAE prepustila i vojno dobro Morović pokraj Karađorđeva po vrlo povoljnim, ali i netransparentnim uvjetima za Al Rafawed.

Odlučujući o koncentraciji nastaloj promjenom vlasnika Al Rafaweda, Komisija za zaštitu konkurencije izašla je s podacima da kompanije pod kontrolom Petra Matijevića, poznatijeg kao ‘kralja mesa’, koriste oko 30 hiljada, a kompanije Miodraga Kostića, razvikanog kao ‘kralj šećera’, oko 25 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta.

Da je plodna zemlja u susjednoj državi atraktivna za arapski kapital, svjedoči i prodaja kompanije PKB s pripadajućim pravima na 18 hiljada hektara zemljišta, kompaniji Al Dahra, čijem je vlasniku također sjedište u UAE.

Dvije firme iz Arapskih Emirata – Al Rawafed Holding i Al Dahra – zajedni imaju više od 30 hiljada hetara najkvalitetnijeg obradivog zemljiišta i već su nadmašile “kralja mesa” Petra Matijevića.