Ashin Wirathu: Krovoločni budistički sveštenik, vođa i duhovni isnpirator genocida nad Rohingya muslimanima

359

Mijanmar

Ashin Wirathu je krvoločni buduistički sveštenik, vođa i duhovni inspirator genocida nad nezaštićenim Rohingya muslimanima u Mijanmaru. Ashin Wirathu je poznati islamofob. Prošle godine je izašao na slobodu nakon odležane devetogodišnje zatvorske kazne zbog nasilja nad muslimanima.  Ashin Wirathu  2003. godine osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog nasilja nad muslimanima, a oslobođen je prošle godine, kada je amnestiran veći broj zatvorenika.

Ashin Wirathu  je osnovao nasilne grupe u formaciji kodnog naziva poziva “969”. Ashin Wirathu zajedno sa svojim kolegama budističkim sveštenicima huška budiste širom zemlje da bojkotuju muslimanska preduzeća i dijeli im naljepnice s brojem “969”, koji simbolizuje elemente budizma. Glavna metoda širenja mržnje prema islamu i muslimanima Ashina Wirathua identična je Hitlerovoj metodi progona jevreja tokom Drugog svjetskog rata. On širi laži i optužuje muslimanske muškarce za silovanje budističkih žena i korišćenje bogatstva kako bi ih privukli da se udaju za njih, da bi ih potom držali zatvorene u kući. „ Muslimani su uspješni u poslu, kontrolišu saobraćaj, građevinarstvo. A sada preuzimaju kontrolu i nad našim političkim partijama. Ako se ovako nastavi, završićemo kao Avganistan ili Indonezija“, glasi jedna od propagandnih parola zločinca Ashina Wirathua.

Ashin Wirathu nije samo duhovni inspirator on često predvodi napade nad muslianima. Vlasti Mijanmara ne diraju zločinačkog…

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 339) ovdje

PODIJELI
Prethodni članakBroj 339
Sljedeći članakHrvatska: Društveni položaj muslimanke u Evropi