Bi li Hrvatska zbog negiranja UZP-a pustila i Milana Martića na slobodu poput Make Radića

756

Ugledni profesor na Sveučilištu u Zagrebu Zoran Pusić ocijenio je neprihvatljivim potez Županijskog suda iz tog grada koji je, odbacivši kvalifikacije udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), ratnom zločincu Marku Radiću preinačio presudu i smanjio mu kaznu sa 21 na 12,5 godina zatvora.
Podsjetimo, Radić, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara, prebačen je iz KPZ-a u Mostaru na izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

Iako je u zatvoru trebao provesti do 2027. godine, po novoj presudi na slobodu će izaći do isteka ove godine, jer Hrvatska ne priznaje institut UZP-a.

Ovakva odluka zagrebačkog Županijskog suda je, prema mišljenju našeg sagovornika, protivna duhu saradnje pravosuđa BiH i Hrvatske.

– U svim slučajevima koje smo pratili, kada je bila izrečena kazna zatvora određenom osuđeniku koji je imao bh. državljanstvo i iz Hrvatske išao služiti kaznu u BiH, relevantna je bila presuda koju je dobio u Hrvatskoj. Eventualno se tu nešto moglo mijenjati zbog bolesti ili toga da se služe samo dvije trećine kazne. Međutim, nije se moglo ulaziti u meritum stvari, odnosno u samu presudu – ističe Pusić.

Napominje da je Hrvatska u mnogim slučajevima, a posebno haškim, itekako priznavala institut UZP-a, poput recimo slučajeva Milana Martića i Milana Babića, odgovornih za zločine počinjene u Hrvatskoj.

– Da je Mile Martić tražio da služi kaznu u Hrvatskoj, pošto ima sve uvjete da dobije hrvatsko državljanstvo, da li bi mu Hrvatska snizila kaznu i pozvala se na to da njeno pravosuđe ne priznaje UZP, iako je to bio i glavni argument za njegovu osudu – pita se Pusić.

Prema njegovim riječima, Hrvatskoj kad je odgovaralo, UZP je priznavala, a kad nije – kao u slučaju Radića – onda ga ne priznaje.

– Mislim da je to nešto što ne služi na čast hrvatskom pravosuđu i što treba, posebno nevladine organizacije koje prate suđenja za ratne zločine, kritikovati u Hrvatskoj – dodaje Pusić.

Naglašava kako se sudovi moraju ponašati apsolutno jednako i nepristrano, bez obzira na etničku pripadnost žrtve ili počinioca.

– Ponavljam, možemo samo zamisliti šta bi bilo da se Martić pozove na to da je on iz Hrvatske, a da Hrvatska ne priznaje UZP. Prema tome, on ne bi ni trebao biti u zatvoru – rekao je Pusić.

Još se jednom osvrnuo na potez Županijskog suda u Zagrebu, koji je ocijenio neprimjerenim jer ne doprinosi normalnoj saradnji pravosuđa dviju susjednih zemalja.

– Možemo se samo zapitati da li bi Sud BiH odobrio Radićev transfer da je znao da će biti donesena ovakva odluka? I šta će se dogoditi sa sljedećim slučajevima, ako ih bude? Dakle, radi se o apsolutnom nepoštivanju odluke Suda BiH, što sigurno predstavlja veoma loš primjer za buduću saradnju – zaključuje Pusić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)