Cilj su podjele: Konfederacija proruskih organizacija, stranaka i pojedinaca u BiH

245

Bivši ruski dobrovoljci čine važnu vezu u zamršenoj mreži u kojoj su “Noćni vukovi” i kozačka udruženja na Balkanu i kojoj nije uvijek moguće odrediti jasan početak u Rusiji i kraj ogranka u BiH, pokazala su istraživanja Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

BIRN BiH je istraživao jedan od ekstremnih načina ruskog utjecaja u BiH kroz nevladine organizacije i pojedince povezane s paravojnim grupama i ruskim ultradesničarskim partijama. Stručnjaci za BIRN BiH kažu da ruski bajkerski klub “Noćni vukovi” i druge nevladine organizacije ponekad izgledaju kao da čine jednu cjelinu.

Novinar ruskog servisa “Glasa Amerike” Danila Galperovič za BIRN BiH kaže da proruske organizacije mogu prepoznati šta Kremlj želi.

-Nije to tačno organizam, nije čak ni unija, to je više konfederacija različitih organizacija koje znaju kako dobiti novac od Kremlja u zamjenu za neke svoje aktivnosti i da mogu biti istaknute i stabilne pod ovim finansiranjem Kremlja, ako rade određene stvari – kaže Galperovič.

U mreži ruskih i proruskih organizacija u BiH, bajkerska grupa “Noćni vukovi”, bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ima važnu ulogu.

-Ova organizacija je jedna od mnogih putem kojih ruske vlasti pokušavaju utjecati na javnost u evropskim zemljama – istočnim i zapadnim – a veze između ‘Noćnih vukova’ i ruske države su mnoge i očite – kaže Galperovič.

Veronika Víchová, analitičarka i koordinatorica programa “Kremlin Watch” u praškom think-tanku “European Values”, kaže da ljude privlači ideja članstva u “Noćnim vukovima”, što je mogla da vidi u Češkoj Republici, ali i brojnim okolnim zemljama.

-Logika je da ‘Noćni vukovi’ privlače medijsku pažnju i inspirišu ljude da im se pridruže, a svaka grupa koja može privući ljude dobra je za Kremlj i širenje njihove poruke – kaže Víchová.

BIRN BiH je ranije pisao kako su “Noćni vukovi” u Republici Srpskoj prošle godine od Ministarstva trgovine i turizma dobili grant od 40.000 konvertibilnih maraka (KM) za “promociju Republike Srpske kroz razvoj moto-turizma u zemlji i inostranstvu”.

Ovo bajkersko udruženje je također u Bosanskom Šamcu dobilo prostorije na korištenje i pravljenje klupske kuće “Noćnih vukova”.

Podrška “Noćnim vukovima” u Republici Srpskoj

Potpredsjednik “Noćnih vukova” u Republici Srpskoj Goran Tadić, koji je ujedno i vozač ministra Petra Đokića, dobio je, kao suvlasnik firme “New Energy”, koncesiju od ovog ministarstva u vrijednosti oko tri miliona maraka. Tadić je također i član Đokićeve Socijalističke partije.

Politički analitičar Adnan Huskić objašnjava kako ne treba preuveličavati jačinu i domet ruskog utjecaja u BiH, ali smatra da se interesi Rusije poklapaju sa interesima vlasti u Republici Srpskoj.

-Ono što Milorad Dodik želi i ono što Ruska Federacija želi u BiH, u nekoliko tačaka se potpuno poklapa, s tim što sa ove strane imate mnogo više kriminalizovanu elitu, a s druge strane imate neku mješavinu geopolitičkih, oligarskih i drugih interesa, onda sve to, na kraju krajeva, izgleda kao jedna koherentna politika koja se, uz minimum sredstava, vrlo uspješno radi u BiH – kaže Huskić.

Melissa Hooper, autorica koja je istraživala rad ruskih i proruskih nevladinih organizacija i direktorica programa za ljudska prava i civilno društvo pri organizaciji “Human Rights First”, kaže kako “Rusija ima više različitih alata koje koristi da širi svoj utjecaj u Evropi i posebno na Balkanu”.

-Vidite političke partije i nevladine organizacije koje su više interesne organizacije koje su Rusi napravili ili pomogli lokalnim pojedincima da ih naprave i koje šire poruke ili pokušavaju okupiti ljude oko tema što se fokusiraju više na ruske interese – kaže Hooper.

U BiH postoji cijeli niz nevladinih organizacija koje u svom nazivu sadržavaju “ruski” ili su na druge načine povezane s njima. U nekima od njih nalaze se isti ljudi. Tako potpredsjednik “Noćnih vukova” Goran Tadić ima rukovodeću funkciju u organizaciji Srpsko-ruska zajednica “Zavet” u Brčkom.

Organizacijom u Bosanskoj Dubici rukovodi Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. “Zavet” je jedan od organizatora višegradskog okupljanja ruskih dobrovoljaca u proteklom ratu u BiH. Jedan od bivših dobrovoljaca, Vladimir Sidorov je danas član LDPR-a, partije koja je otvoreno zagovarala odvajanje Krima od Rusije a kojom rukovodi Vladimir Žirinovski, kojeg je Evropska unija 2015. godine stavila na listu sankcija. Sidorov rukovodi moskovskom kancelarijom “Zaveta”.

-Očito da se tu održavaju kontakti na različitim nivoima, s različitim političkim akterima i u onoj mjeri u kojoj to služi u određenom momentu. To može biti Žirinovski ukoliko je to nužno sada, ali ono u svakom slučaju predstavlja neku vrstu heterogenog uticaja, i tako ga zaista i treba posmatrati, jer ne možemo svemu tome naći ni glavu ni rep u svakom slučaju. Radi se o jednoj višestrukoj i višedimenzionalnoj politici i tu ne treba praviti grešku i pokušavati sve dovući samo do jedne osobe u Rusiji ili naći samo da se radi o jednom uticaju – kaže Huskić.

“Agenti” ruskog utjecaja

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske odbili su razgovarati s novinarima BIRN-a BiH. Ova organizacija također je dio višegradskih okupljanja.

Druga boračka organizacija u Republici Srpskoj – “Veterani RS-a” – nisu dio istog miljea organizacija u kojem su “Noćni vukovi”, ali sarađuju s ruskom organizacijom veterana “Nasljednici pobjede”. Takav savez s udruženjem koje broji 27 članica šalje dobru poruku članstvu, kaže Duško Vukotić, predsjednik “Veterana RS-a”.

-Čini vas većom i masovnijom organizacijom jer u ovoj državi niko vam ništa neće dati zato što ste to zaslužili, dat će vam samo ako vas se plaši i ako ima interesa. Iz ljubavi i poštovanja vam niko ništa ne daje. Učlanjenje u veće asocijacije čini vas ozbiljnijim faktorom – objašnjava Vukotić.

On kaže da otvoreno i javno zastupa ruski utjecaj u BiH, ali da za to ne dobija ruske rublje.

-Ne znači ako čovjek sarađuje s nekim, da predstavlja nekog agenta u bilo kom smislu. Agent ruske kulture, ruskog uticaja na ovom prostoru, kroz ‘Veterane’ i ‘Potomke’, ja ne krijem i veličam vrijednosti Rusije javno. Doživljavam ih kao veliku silu, Putina kao velikog čovjeka – kaže on.

Víchová objašnjava da svoju ulogu u tom procesu imaju proruske nevladine organizacije i da u njihovom radu finansiranje ne igra nužno presudnu ulogu.

-Ruska Federacija ima svoje načine kako da pridobije ljude na svoju stranu i to ne uključuje uvijek novac. To može biti medijska pažnja i podrška, pozivi na Krim ili u Moskvu na konferencije koje plaća Ruska Federacija – kaže Víchová.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za BIRN BiH kaže da se Bosna i Hercegovina ranije branila od takvih utjecaja, između ostalog i zabranom ulaska pojedincima u državu.

-Formiraju se razna udruženja kao nevladine organizacije, a oni su, ustvari, eksponent ili instrument preko koga se ostvaruju ti interesi – kaže Mektić i dodaje kako “Rusija to radi na jedan perfidan način kako bi ostvarila svoj uticaj” i da je to u BiH u mogućnosti zbog složenog ustavnog uređenja.

Adnan Huskić objašnjava kako je ranijih godina ruska politika u BiH govorila o “jačanju institucija”, ali da se to promijenilo i da bi trebalo “postaviti pitanje ko koga instrumentalizira”.

-Kod nas je korumpirana elita zarobila sve elemente koji omogućavaju vođenje države, pa i instrumentalizirala u određenoj mjeri ruski uticaj u smislu održavanja sebe na vlasti – kaže Huskić.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov nije odgovorio na molbu BIRN-a BiH za razgovor. U nedavnom gostovanju na televiziji N1 on je rekao da “ruski utjecaj u BiH” ne postoji.

-Mi ne funkcionišemo i ne koristimo pojam ‘utjecaj’, mi govorimo i djelujemo na osnovu saradnje. Ne utičemo. Uticaj je nešto što je uvedeno od strane nekih naših međunarodnih partnera, možda da se objasni koji su to problemi s kojima se suočavaju u BiH – kazao je Ivancov.

Konačni cilj Rusije na Balkanu, prema mišljenju analitičara, jeste stvaranje podjela. Ovo će biti posebno izraženo kako BiH bude napredovala ka euroatlantskim integracijama, smatraju oni.

-Kako budete viđali veći uticaj NATO-a ili veću bliskost s NATO-om i kako Balkan bude postajao više spojen s drugim zemljama Evropske unije, mislim da ćete vidjeti veći stepen ruskog utjecaja i fokus Rusije na ovaj region će biti povećan – smatra Hooper.

Izvor:   Birn