Dodik: Ne treba biti naivan, Erdogan će uvijek sa većom simpatijom gledati interese Bošnjaka

573

U Beogradu je održan trilateralni sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine na kojem su učestvovali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik te predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdoan.

Nakon sastanka Milorad Dodik je istakao kako je razgovarano o različitim temama.

– Govorili smo o razvojnim projektima, plinovodu, turskom toku… Neophodno je očuvati političku saradnju. Erdoan je rekao da treba izbjeći svaki sukob na ovim prostorima i da nižemo uspjehe kako bismo riješili unutrašnje probleme. U ozbiljnom smo zaostatku kada je riječ o izgradnji autoputa, ali vjerujemo da bi formiranje Vijeća ministara moglo ubrzati proces izgradnje autoputa – poručio je Dodik.

„Ne treba biti naivan, Erdogan će uvijek sa većom simpatijom gledati interese Bošnjaka nego ostalih naroda, ali u praktičnom ponašanju nudi svoju podršku konsenzusu i dogovoru Bosni i Hercegovini. Zato je moguće danas sa ovom Turskom razgovarati i očekivati da dobijemo pomoć. Smatram da bi, imajući u vidu poboljšane odnose Turske i Rusije, trebalo da razmatramo mogućnost da se u formi kvadrilaterale sastanu Srbija, BiH, Turska i Rusija, pa možda i Hrvatska. Hrvatska će čekati šta će joj reći sa zapada, ali bi to bio forum koji bi prikupio autoritete i na koji bi narod u BiH gledao sa poštovanjem. Naravno da se to neće svidjeti ovim sa Zapada, ali šta da radimo“, izjavio je Dodik.