Džaferović: SNSD i HDZ blokiraju formiranje vlasti

409

U Centrali SDA održana je konferencija za medije na kojoj su se novnarima obratili potrepdsjednici ove stranke Šefik Džaferović i Denis Zvizdić, te član predsjedništva SDA Fadil Novalić.

Džaferović je kazao kako su iz ove stranke dugo šutjeli na optužbe da oni blokiraju formiranje vlasti u BiH.

“Kao stranka moramo reagovati na stalna ponavljanja teza kako je SDA kriva za neformiranje vlasti u BiH. Ovu tezu proturaju iz SNSD-a, koji su upravo najodgovoriniji za neformiranje Vijeća ministara”, kazao je on.

Džaferović je dodao da SDA ništa ne blokira.

“Potrebno je samo provoditi zakone ove zemlje, a ne provoditi one koji vam odgovaraju, a izbjegavati one koji ne odgovaraju”, poručio je član Predsjedništva BiH.

Džaferović je istakao kako kadrovi SNSD-a odbijaju provoditi zakone ove zemlje, a pri tome optužuju SDA za blokadu.

“Za sedam mjeseci održane su samo dvije sjednice Predsjedništva BiH, jer predsjedavajući Dodik odbija sazivati sjednice, što je jedna u nizu blokada”, kazao je Džaferović.

Džaferović je dodao i kako za SDA nije problem da predsjedavajući Vijeć ministara bude iz RS-a.

Što se tiče formiranja nove Vlade FBiH, Džaferović je kazao kako je potrebno poštovati volju birača i krenuti odmah u formiranje entitetske vlade. On je istakao kako HDZ opstruira formiranje Vlade FBiH uslovljavanjem oko izmjena Izbornog zakona BiH.

“Na svim razgovorima koji su vođeni oko ovog pitanja uz posredovanje međunarodne zajednice, SDA je nudila rješenja, spremni smo bili prihvatiti te promjene, ali su iz HDZ-a sve to odbijali”, kazao je Džaferović.

Potpredsjednik SDA pozvao je HDZ da se odmah pristupi formiranju Vlade FBiH i da ponude modele izmjena Izbornog zakona BIH a koji bi podrazumijevali punu provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

On je također istakao kako je podržao zahtjev za održavanjem vanredne sjednice Predsjedništva BiH povodom migrantske krize.
Džaferović se osvrnuo i na aferu koja potresa VSTV, te je potvrdio da je primio pismo koje je danas članovima Predsjedništva BiH uputila potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić.

“Pozivam VSTV da do kraja sagleda svu težinu ove afere. Mislim da to do sada nisu uradili. Neki od njih ili nisu svjesni ili ne žele do kraja da bude svjesni težine ove afere i implikacija koje ona može da ima na ukupan sistem sudske vlasti u BiH”, kazao je Džaferović.

Kada je u pitanju pismo Ružice Jukić, Džaferović je istakao kako bi umjesto slanja pisma gospođa Jukić trebala dobro pročitati poruke koje su uputili predstavnici međunardne zajednice u BiH.

“Potrebno je da to shvate dobronamjerno, a ne kao miješanje, već kao namjeru da se ova afera istraži do kraja. Ukoliko ne bude rasvijetljeno do kraja, bojim se da će to baciti sjenu na ukupan sistem sudske vlasti u našoj zemlji”, kazao je Džaferović.

On je govorio i o odnosima između BiH i Hrvatske kazavši kako su dvije susjedne zemlje upućene jedna na drugu, te da se dobri odnosi mogu graditi isključivo na principima međusobnog uvažavanja.

“Ponašanje zvaničnika Hrvatske kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta, odlaganja nuklearnog otpada i imovine pravnih lica i građana BiH, koja se pokušava otuđiti od vlasnika, je nešto što se ne uklapa u ovaj princip. Isti je slučaj i kada je u pitanju djelovanje službenika SOA-e prema građanima BiH”, istakao je potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.