Džaferović: Ugovor između manjeg bh. entiteta i Vlade Hrvatske je pravno ništavan

736
Republika Srpska je sa Hrvatskom potpisala međunarodni sporazum, iako je za takve sporazume nadležna isključivo država Bosna i Hercegovina. Radi se o projektu rafinerije Bosanski bropd, po kojem će Hrvatska isporučivati gas Republici Srpskoj.

Radi se o ugovoru, to jeste sporazumu o protokolu koji je pravno ništavan i on ne može proizvoditi nikakve  posljedice jer nedostaje saglasnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za zaključenje jednog takvog ugovora.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u izjavi za TV1 ističe da je država Bosna i Hercegovina je subjekt međunarodnog prava, te da je ona ovlaštena da zaključuje ugovore.

“Postoji zakon o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i tamo su jasno navedene sve procedure, gdje jedino država može biti subjekt tih ugovora”, kategoričan je Džaferović.

Džaferović je govoreći za TV1 pojasnio da entiteti imaju pravo sklapati ugovore sa državama ali tek pod uslovom da za to imaju odobrenje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

“Postoji u Ustavu BiH jedna odredba koja kaže da i entiteti mogu zaključivati ugovor sa državama ili međunarodnim organizacijama ali za takve ugovore potrebna je saglasnost PS BiH, odnosno odobrenje, a tog odobrenja nema.

Parlamentarna skupština BiH nije dala nikakvo odobrenje, tako da ugovor između bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Republike Hrvatske nije validan”, naglašava Džaferović.

On je komentarišući to na koji način će se dalje odvijati ovaj spor istaknuo da trebaju reagirati institucije BiH koje su za to nadležne za to.

“Postoji i procedura koja je propisana Ustavnom, koja govori o ustavnom sporu na kojeg BiH ima pravo i sasvim je sigurno da će u konačnici to biti pravno ništavan posao koji ne proizvodi nikakve posljedice”, kazao je Džaferović.

(Vijesti.ba)