Džubur o Aluminiju: Sarajevo finansiralo HDZ-ovu “zabranjenu teritoriju” za Bošnjake i Srbe

299

Povodom najnovijih dešavanja u vezi s preduzećem Aluminij Mostar oglasio se zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Ahmed Džubur.

Džubur ističe da je “političko Sarajevo” po “jahačima apokalipse” krivo što je Aluminij od devedesetih godina do današnjih dana bio “zabranjena teritorija” za nepodobne radnike, posebno srpske i bošnjačke nacionalnosti te radnike iz kategorije “Ostalih”.

-Prije nego što su dosegnuli neumitnu apokalipsu, do kože su ogolili bjesomučnim jahanjem sve finansijske potencijale nekada supermoćnog giganta. Sve upravljačke strukture su brižno odabirane kako bi svakoliku korist od ekskluzivno HDZ-ove firme imali pripadnici jednog naroda, jedne stranke, privilegovane i od “Boga dane političke i tajkunske oligarhije”. Radnici su odabirani brižno, sistematično, prioritetno od nedomicilnog stanovništva da poprave “nacionalnu sliku” “stolnog grada” i da dokažu izopćenim bivšim radnicima da su supstituisani sa “stručnijim kadrom” koji će omogućiti procvat giganta – kazao je Džubur.

Umjesto cvjetnih vrtova ovih dana, dodaje Džubur, svjedočimo pripremi nedostojanstvenog pokopa firme koja je stvarno umrla devedesetih godina kada je postala bolesni, nacionalistički projekat koji je kolateralno pomeo bivše nepodobne radnike, ali i značajne finansijske resurse svakog stanovnika Federacije BiH.

-Očigledna pljačka velikih razmjera koju su konstatovali i nad kojom su se snebivali svi relevantni revizori poslovanja Aluminija je u više navrata prethodnih par desetljeća peglana nevjerovatnim ustupcima “političkog Sarajeva” od kojih koristi nisu imali radnici. Oni su radili težački, korektno za svoje porodice u složenim zdravstvenim uslovima, posebno pogona “Glinice” – rekao je Džubur, saopćio je DF.

-Stvarni grobari Aluminija su danas na ulici sa prosvjednicima, u prvom ešalonu sa Upravljačkom strukturom koja je prošla sve filtere kadrovskog profiliranja i drilovanja kako bi u samrtnim danima Aluminija uputila “posljednji”, hinjski, bezobrazni hropac onima koji nemaju nikakve veze sa stotinama miliona brutalno opljačkanog novca. Hropac minutu nakon dvanaest sati. Sve prije toga je historija-povijest nezabilježene pljačke pod krinkom zaštite vitalnih nacionalnih interesa. Ponovo se spas traži od mrskog “političkog Sarajeva jer je ono krivo što je svaki direktor i dionik upravljačkih struktura morao biti isključivo iz HDZ-a” – dodao je Džubur.