Efendić: Najveću korist od međusobne borbe probosanskih stranaka imaju Dodik i Čović, nadam se da to vide SDP i DF

1032

Autor: Klix.ba

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona na prethodnim izborima Semir Efendić u razgovoru za Klix.ba govorio je o planovima nakon izbora, potencijalnim koalicijama, uslovima od kojih zavisi da li će ostati načelnik te političkim oponentima.

U Kantonu Sarajevo su u toku određeni pregovori, prije svega lijevih stranaka za formiranje vlasti, s naglaskom da to žele isključivo bez SDA. Kakav je vaš stav o tome? Da li ćete pokrenuti određene razgovore kao stranka koja je osvojila najveći broj glasova?

Prvo moram reći da je ta priča o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, sa ili bez SDA, nažalost skrenula pažnju s najvećeg izazova koji se nametnuo probosanskim političkim snagama nakon ovih izbora, a on se tiče destruktivnog djelovanja HDZ-a. Još u proteklom mandatu sklopljen je pakt između Dodika i Čovića, a na štetu države BiH, sa ciljem uspostave trećeg entiteta na teritoriji Federacije BiH. SDA je kao vodeća stranka u prethodnom mandatu uspjela zajedno s drugima spriječiti formiranje etničkih izbornih jedinica, što je omogućilo održavanje izbora prema važećem izbornom zakonu i u konačnici poraz Dragana Čovića na izborima za člana Predsjedništva BiH. Umjesto dva člana Predsjedništva BiH koji će raditi na razgradnji i rušenju države, kroz ove izbore dobili smo dva člana Predsjedništva koji će graditi BiH.

Zbog ozbiljnosti političke situacije i opasnosti koju po stabilnost države BiH proizvodi osovina Dodik-Čović, odmah po proglašenju izbornih rezultata, međunarodna zajednica, uključujući Evropsku Uniju i SAD, ali i OHR, nedvosmisleno je stala iza izbora Komšića u Predsjedništvo BiH i pozvala na implementaciju izbornih rzultata, nasuprot HDZ-a u BiH i Hrvatskoj, koji taj izbor osporava. Probosanske stranke, a ovdje prije svega mislim na SDP i DF, umjesto da zajedno sa SDA pristupe razgovorima o formiranju vlasti na državnom, entitetskom pa i kantonalnom nivou, ulaze u jednu akciju pokušaja slabljenja SDA kroz borbu da se vlast u Kantonu Sarajevo formira bez SDA. Najveću korist od takvog razvoja situacije, gdje se probosanske stranke okreću međusobnoj borbi, ima upravo dvojac Dodik i Čović. Iako postoje teoretske šanse za formiranje vlasti bez SDA u nekim kantonima, to je potpuno besmislena akcija. SDA će pozvati na razgovore probosanske stranke koje su dobile dovoljno mandata za formiranje stabilne većine na svim nivoima.

SDP, ali i neke druge stranke spočitavaju općinskoj izbornoj komisiji Novi Grad da su dopuštene izborne krađe. Je li bilo nepravilnosti ili se na taj način skreće pažnja?

To je pitanje za općinsku izbornu komisiju koja je radila na isti način kao i sve druge izborne komisije i pod patronatom Centralne izborne komisije BiH. Mislim da priče o izbornoj krađi ne stoje jer dovoljno poznajem izborni proces da znam da su krađe o kakvima govore nemoguće. Izborni proces od početka do kraja pratili su posmatrači političkih stranaka i nevladinih organizacija, više od 1.600 njih koji su brinuli da do izborne krađe ne dođe, pored članova biračkih odbora koji dolaze iz svih stranaka. Rezultat u Novom Gradu jeste značajan za ukupne rezultate izbora u Kantonu Sarajevo, a stranke koje se žale pokušavaju opravdati svoj izborni rezultat koji nije bio u skladu s njihovim očekivanjima. Izgleda da je lakše reći da vas je neko pokrao nego priznati neuspjeh. Galama koju proizvode neće umanjiti činjenicu da je SDA u Novom Gradu uvjerljivo pobijedila.

Jeste li odlučili da li ćete prihvatiti mandat u kantonu ili ostajete načelnik?

To prije svega zavisi od formiranja buduće većine u Skupštini Kantona Sarajevo i uloge SDA u tom procesu, kao i odluke stranačkih organa koji predlažu kandidate za sve nivoe vlasti. Lično nisam opterećen time hoću li učestvovati u vlasti na nivou Kantona, ali bi mi bilo žao da sve ostane kao i do sada, na velikim pričama, a sa malo rezultata. Ono što ja radim može se vidjeti i očima, a ne samo slušati ušima.

Koga vidite kao potencijalnog partnera za pregovore. Je li to SDP, SBB ili možda čak Narod i pravda?

Zbog broja mandata koje su na državnom, federalnom i kantonalnom nivou osvojili SDP i DF te činjenice da DF ima i člana Predsjedništva BiH, bilo bi najlogičnije formiranje snažnog političkog bloka koji uključuje ove dvije stranke. Naravno ako one to žele. Tu je i SBB koji je do sada bio u koaliciji sa SDA na svim nivoima. SDP i DF u Kantonu Sarajevo pokušavaju praviti tzv. lijevi blok zajedno s Našom strankom. Moje mišljenje je da Naša stranka nije nikakva ljevica. To je prije svega antibošnjački politički projekt koji za cilj ima slabljenje bošnjačkog političkog faktora pa i razgradnju bošnjačkog nacionalnog i političkog identiteta. Iako se dobro maskiraju u tome što rade, njihova želja da se bave obrazovanjem u Kantonu Sarajevo, ostrašćenost u svakoj ideološkoj raspravi o nekom od pitanja bitnih za nacionalni identitet Bošnjaka, već ih je otkrila. SDP i DF kao probosanske stranke ne bi svoje političko djelovanje trebali vezati uz ovaj rigidni politički projekt koji je ratni član predsjedništva BiH Stjepan Kljujić definisao kao ogranak srbijanskih obavještajnih službi. Baška što kadar ove stranke ne bi znao ni raditi konkretan posao. Njihova specijalnost medijskog i subverzivnog djelovanja nije kompatibilna sa stvarnim potrebama i konkretnim problemima koje treba rješavati.

Ima li SDA uslove za eventualnu koaliciju u KS?

SDA ima 10 mandata i ostvarila je uvjerljivo najbolji rezultat od svih stranaka koje su se na izborima natjecale za Skupštinu Kantona Sarajevo. Da ima još ijedna stranka s takvim rezultatom, bilo bi dovoljno da se zajedno s njom napravi većina u skupštini. Ali nema. Odluka nekih stranaka da ne žele u vlast sa SDA je legitimna, ukoliko je to odluka da ostaju u opoziciji. Međutim, ukoliko je to odluka da žele učestvovati u vlasti, ali bez SDA koja je uvjerljivo pobijedila na izborima za Skupštinu Kantona, to je nedemokratsko ponašanje i u narednim izbornim ciklusima sigurno bi bilo kažnjeno od birača. SDA kao stranka koja je vodila Vladu u protekle 4 godine, iako je imala veliki problem s premijerom Konakovićem koji je unutar SDA vodio vlastiti politički projekt, dobila je podršku naroda ili građana još veću nego što je ona bila na proteklim općim izborima 2014. godine. To znači da narod hoće sa SDA, a stranke koje kažu da neće, trebaju biti svjesne da oni, ustvari, neće s narodom. Ne bi trebalo da potcjenjuju snagu naroda. Najglasniji u tome da neće sa SDA su Narod i pravda i Naša stranka. Nećemo ni mi s njima.