Erdogan: Turska nije mogla pristati na neke koalicije, jer je imala zadatak da sačuva 49 života

3375
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u palati Cankaya Kosku u Ankari jučer primio oslobođene uposlenike turskog konzulata u Mosulu, koji su duže od tri mjeseca bili taoci terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (IDIL) i tom prilikom kazao da je njihov ponovni susret sa slobodom posebna radost i veselje cijele nacije.
Naglasivši da je borba za njihove živote bila zadaća turske vlasti, Erdogan je kazao da je bilo važno i očuvati ugled Republike Turske u tom periodu.
„Na različite pozive za pristupanje u neke koalicije smo mogli odmah pristati i reći ‘Da, tu smo i mi’. Ali, mi to nismo mogli uraditi odmah, jer smo imali zadatak da sačuvamo 49 naših života“, kazao je Erdogan.
„Prošli smo kroz teško iskušenje koje će ostati upisano u historiji i uspješno smo ga riješili. Ni trenutka nismo gubili nadu u to. Bilo je stvari koje smo govorili, ima ih koje ćemo govoriti, ali i onih koje se ne govore. Voditi državu, nije isto što i upravljati prodavnicom. Mora se biti oprezan ovdje, jer u suprotnom dođu drugi računi na naplatu“, kazao je Erdogan dodavši da je taj moralni pristup krasio i turske pretke i da će takva praksa biti nastavljena u u budućnosti.
Ukazujući na sve veći broj izbjeglica koje iz susjedne Sirije i Iraka stižu u Tursku, Erdogan je kazao da Turska ne gleda da li su to Arapi, Kurdi, jezidi ili neki drugi, već da ih sve prima i zbrinjava.
Podsjetivši da su neki političari i mediji na Zapadu u proteklom periodu, svjesno ili ne, bili neodgovorni, Erdogan je kazao da turske vlasti nisu ušle u tu igru i da su umjesto govorancija, odabrali rad i djela.
„Sasvim je prirodno da mi kao velika država budemo i suočeni sa nekim rizicima i iskušenjima. Trenutno zbrinjavamo više od milion i 300.000 Sirijaca i Iračana i to je jedan od pokazatelja da smo velika nacija“, poručio je turski predsjednik.
Zahvalivši se porodicama oslobođenih talaca na strpljenju i hrabrosti koju su pokazali tokom proteklih mjeseci, Erdogan je svim oslobođenim službenicima saopćio da će dobiti plaćeni odmor cijeli naredni mjesec, kako bi više vremena proveli sa svojim najbližim.
(Anadolu Agency)