Godišnjica presude za zločine Herceg-Bosne: Potvrđen udruženi zločinački poduhvat i učešće Hrvatske u agresiji na BiH

238

Na današnji dan 2017. godine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju izrečena je konačna presuda šestorici nekadašnjih čelnika takozvane Hrvatske republike Herceg-Bosne, optuženima za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini početkom ‘90-ih godina.
Žalbeno vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno vijeće je utvrdilo da je prvostepenskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg-Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije.

Žalbeno vijeće je takođe potvrdilo da je cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata bio stvaranje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda, putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva.

Nakon što je Haški sud izrekao presudu, Slobodan Praljak je oduzeo sebi život u sudnici ispijajući otrov.