Ilhan Omar optužila Trumpa: Lažima mi ugrožavate život

112

Demokratska zastupnica u američkom Kongresu Ilhan Omar optužila je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da joj je stavio život u opasnost nakon što je podijelio tuđu objavu na Twitteru u kojoj se lažno tvrdi kako je ona slavila na godišnjici napada na SAD 11. septembra, prenosi Guardian.

Trump je u srijedu podijelio objavu konzervativnog glumca i komičara Terrencea K Williamsa koji je naveo kako je snimak kako Omar pleše napravljen na godišnjicu napada prošle sedmice. Omar je to odbacila i kazala kako je snimak zapravo napravljen na skupu Afroameričkog biračkog tijela (CBC) u Washingtonu na potpuno drugi datum.

“Ovo je sa dešavanja CBC-a koji smo napravili ovog vikenda kako bi proslavili tamnopute žene u Kongresu. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država nastavlja širiti laži o meni koje mi ugrožavaju život. Šta Twitter radi kako bi se izborio sa ovakvim dezinformacijama”, napisala je ova zastupnica iz Minnesote također na Twitteru.

Guardian podsjeća kako je Trump i ranije činio rasističke napade kako bi ocrnio Omar, muslimanku, kao i ostale dame koje su poznate kao ‘the Squad’ (Ekipa)– Alexandriju Ocasio-Cortez, Ayannu Pressley i Rashidu Tlaib, sve žene obojene kože.

Nakon što je podijelio Williamsovu originalnu objavu, predsjednik je dodao: “Ilhan Omar, članica AOC Plus 3, osvojit će nam Veliku Državu Minnesotu. Novo lice Demokratske stranke!”

(Al Jazeera)