Italijanski desničari spriječili izgradnju džamije u Bergamu

755

Italijanska desničarska stranka Liga onemogućila je jednoj muslimanskoj organizaciji izgradnju džamije na mjestu bivše bolničke kapele u gradu Bergamu, javljaju mediji u ovoj zemlji.

Izgradnja džamije ponuđena je na aukciji koju je organizirala lokalna bolnica. Muslimanska organizacija ponudila je najviši iznos za kupovinu bivše bolničke kapelice i tako nadmašila ponudu Pravoslavne crkve koja je do tada zgradu koristila za svoje obrede.

Međutim, politički zvaničnici iz stranke Liga saopćili su kako će zaustaviti prodaju zgrade pozivajući se na zakon iz 2004. godine, prema kojem imaju pravo intervenirati u slučaju zaštite objekata kulturne baštine.

“Nikad ne bih stavio crkvu na prodaju i iznenađen sam da uprava bolnice nije shvatila o kako se osjetljivom pitanju radi”, napisao je na Twitteru Attilio Fontana, predsjednik Lombardije iz desničarske stranke Liga.

Tako će zgradu, umjesto muslimanske organizacije, morati kupiti vlasti regije Lombardije.

Vođa Lige Matteo Salvini upozorio je ranije ove godine kako talijanskoj kulturi i društvu prijeti rizik od nestajanja zbog širenja islama.