Izetbegović: Najopasniji i najmaligniji problem sa Vladom KS je što su spremni trgovati istinom o agresiji

263

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović se, govoreći o upozorenjima predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića da će napustiti aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo (KS) ukoliko se uplate sredstva Institutu za kulturu i umjetnost, osvrnuo na mogućnost rekonstrukcije Vlade KS.

– Kod gospodina Radončića se osjeća zasićenje izostankom rezultata u ovom pilot-projektu kojeg drži međunarodna zajednica u KS. To je vlast koja se pokazuje neefikasnom. U vrlo kratkom roku su pokazali da su skloni korupciji, namještanjima sebi bliskim kadrovima, firmama u kojima imaju udjele. Još je gori problem što ima puno priče, a što nema rezultata, što se ne vidi ništa od onoga o čemu su pričali, da je zaista pokrenuto – izjavio je Izetbegović.

Također je istaknuo da aktuelna vlast u KS nižim nivoima vlasti ne dozvoljava i koči da realiziraju projekte koji su potrebni građanima.

– Konačno, možda najopasniji i najmaligniji problem je što su spremni da uđu u trgovinu kada je u pitanju nešto sa čime se ne trguje, a to je istina o onome što se dešavalo u BiH, a naročito u KS od 1992. do 1995. godine. Svi građani koji su bili u Sarajevu jako dobro znaju šta se tu desilo. To je bio opkoljen grad u kojem su ubijani ljudi, civili i djeca i ne može se zarad toga da biste se dopali nekim strancima ući u trgovine, u traženje nekog “najmanjeg sadržioca”, u kompromis o tome šta se dešavalo u tom teškom vremenu agresije na BiH – pojasnio je predsjednik SDA.

Govoreći o formiranju državne vlasti, Izetbegović je ponovio stav da je za SDA crvena linija poštivanje Ustava BiH i vladavine zakona.

– Mi ne možemo praviti kompromise koji će biti protivustavni i koji će biti protivzakoniti i neka se ne optužuje SDA da ima tvrd stav. Na tome nema popuštanja. Ako smatraju da je neko spreman na to, da niži nivo vlasti, konkretno Skupština RS-a, naredi nadležnom državnom nivou vlasti da nema NATO puta, što je protivustavno, i da se ne poštuje Zakon o odbrani, onda neka nađu partnera. SDA neće biti partner koji će na to pristati. Ako mi taj princip porušimo kada je u pitanju vladavina zakona i Ustava, onda je pitanje šta je sljedeće – poručio je Izetbegović.

Formiranje federalne vlasti i državne će se, dodao je, odvijati u jednom paketu te će se taj paket postepeno razvijati. U tom je kontekstu najavio i formiranje nove vlasti u pojedinim kantonima, poput Tuzlanskog i Unsko-sanskog, a taj bi se paket trebao zaokružiti u naredna tri do četiri mjeseca.

– Možda će to biti zadnja stvar ili će biti u paketu sa Vijećem ministara i Federalnom vladom – kazao je Izetbegović govoreći o rekonstrukciji Vlade KS.

Kada je mogućnost ulaska SDS-a u državnu vlast, predsjednik SDA je pojasnio da SDS nema potreban broj ruku u Zastupničkom domu, za razliku od prošlog mandata u kojem je Savez za promjene imao jači kapacitet u Parlamentarnoj skupštini BiH u odnosu na SNSD. Novi sastanci sa čelnicima SNSD-a i HDZ-a, dodao je, nisu najavljeni.

– Što se tiče SDA, to može biti već sutradan. S njihove strane nema impulsa u tom smjeru. Vjerovatno bi se trebali sastati sa gospodinom Čovićem zbog slučaja Aluminija, gdje imamo problem koji treba rješavati, ovaj put temeljito. Do sada su to bili samo palijativna rješenja koja su produžavala agoniju – izjavio je Izetbegović.

Aluminij, pojasnio je, neće riješiti politika i političari, a do postojećeg stanja i 418 miliona KM duga u toj kompaniji je dovela jednostrana politika.

– Ne možemo dopustiti da se problem Aluminija prenese na Elektroprivredu BiH. Struja ima svoju cijenu i to treba ispoštovati. To trebaju riješiti eksperti, da vidimo šta konačno uraditi. Mi prevozimo boksit sa one strane zemaljske kugle, tu pravimo samo balvane od aluminija i samo izvozimo dalje. Aluminij je trebao da postane generator, jedna baza na kojoj se zasniva sljedeći niz firmi, hiljade radnih mjesta u finalnoj proizvodnji. Nikad se to nije desilo. On više proizvodi dugova i problema nego aluminija. To treba temeljito riješiti – kazao je predsjednik SDA.

Izetbegović je kazao da je na današnjem sastanku sa predstavnicima Kantonalnog odbora SDA Sarajevo razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regionu te o bitnim reformskim procesima, kao i predstojećem Kongresu SDA na kojem će se odlučivati o izmjenama Statuta stranke.

Izvor: Faktor