Još deset godina Erdoganove vlasti

2134

Još jedna izborna pobjeda Erdogana široko je objavljena u međunarodnoj štampi. Dok je većina svjetskih medija prenosili  historijski „balkonski govor Erdogana“, kineska službena novinska agencija Šinhua napisala je kako je Turska ušla u još  deset godina vlasti Erdogana.

Pobjeda Erdogana na predsjedničkim izborima izazvala je ogromno interesiranje, kako u domaćih tako i u međunarodnih medija. Financial Times  je na svojoj prvoj stranici stavio naslov „Prekretnica za Tursku“ ,a Times je objavio kako su ovi izbori dali Erdoganu moć neviđenu do sada.

Najtiražnije Španske novine El Pais  istaknule su  da je otac Turske Ataturk zemljom vladao 15 godina, te da će ovom pobjedom Erdogan nadmašiti Ataturka i uči u historiju kao čovjek koji je najduže vladao državom. Austrijska državna televizija ORF objavila je da će Erdogan biti „predsjednik države 70 miliona Turaka“.  I Švicarski  list  Baisler zaitung objavio je kako Erdogan ima cilj da ostane na vlasti 2 mandata po 5 godina.

I Holandski mediji su  posvetili pažnju izborima u Turskoj. Pod naslovom „Erdogan pobjednik već u prvom krugu“ najtiražnije državne novine De telegraaf objavili su da je Erdogan dobio 52% ukupni glasova u predsjedničkim izborima  kojeg po prvi put u historiji bira narod.  Izbori i rezultati zauzeli su dosta mjesta i u Grčkim medijima.

Izborne rezultate u Turskoj prenosili su i palestinski mediji sa velikim uzbuđenjem. Novine EL Ejjam objavile su kako  je Erdogan sa lahkoćom ostavio protiivnike iza sebe osvojivši 52% glasova čime je postao 12. predsjednik države.

Njemački mediji su poznati kao žestoki neprijatelj Erdogana. List Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je kako je Erdogan postao novi predsjednik države već u prvom krugu, kojeg je prvi put u historiji direktno birao narod.  Der Tagesspiegel  je pod naslovom „Erdoganova pobjeda“ objavio da je Erdogan pobjedio   osvojivši 52 % glasova na predsjedničkim izborima kojeg je prvi put u historiji narod izabrao.

Francuski mediji su također pokazali veliki interes  za predsjedničke izbore u Turskoj. U vijesti pod naslovom „Erdogan predsjednik u prvom krugu“ LE FIGARO  ističe kako opozicija na čelu sa Ekmelettion Ihsanoglu nije ispunila očekivanja, a da je Selahattin Demirtaš dokazao da može dobiti glas od svake grupe.  Novine LE MONDE ističu da je Erdogan konačni pobjednik na sanduku ali da su uprkos njegovom uspjehu pojedine grupe slažno ustale protiv njega. LIBERATION je na naslovnoj stranici stavio veliku sliku Erdogana sa natpisom „Turska: Sveti Erdogan“. U vijesti LE PARISIENA ističe se kako Erdogan društvo pokušava staviti u konzervativne korice.

Izvor YeniSafak

Preveo: A.J.