Kako se Srbija raduje Trampovoj pobjedi

721

Od novog američkog predsjednika Donalda Trampa ne samo srpski tabloidi nego i pojedini političari, čak i šef države, očekuju zaokret u spoljnoj politici i razumijevanje za poziciju Beograda o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Predstavnici proevropskog krila opozicije i politički analitičari ocjenjuju, međutim, da su takva očekivanja na velikoj udaljenosti od realnosti.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je, čestitajući novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trampu, iznio ocjenu da se u Vašingtonu može očekivati bolje razumijevanje stava Srbije o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

“Očekujem da i Srbija više za svaki svoj potez ne bude samo kritikovana od strane Sjedinjenih Država, nego da počnu da razmišljaju koliko mi imamo prava i na šta mi to sve imamo prava”, rekao je Nikolić.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da zvanični Beograd nije davao podršku nijednom američkom kandidatu, ali je primjetio opšte oduševljenje u zemlji, i u redovima sopstvene stranke, zbog pobjede Donalda Trampa.

Da ne očekuje da će se američka spoljna politika prema Srbiji značajno promijeniti poručio je već dan nakon izbora američki ambasador u Srbiji Kajl Skat, ali srpski nacionalisti i populisti nastavili su svoje svojatanje Trampa.

fbeacc26-871d-4a80-aa18-aaacd93febe7_cx0_cy16_cw0_w987_s_r1_s

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i njegovi partijski drugovi nosili su majice sa Trampovim likom, poslije čije pobjede je lider radikala rekao da mu je srce “veliko kao Zlatibor”.

Na drugoj strani, poslanici proevropski profilisane opozicije nisu prepoznali razlog za optimizam domaćih nacionalista. Zoran Živković, lider Nove stranke, kaže da ne razumije zašto bi se Srbija radovala Trampovoj pobedi.

“Ne vidim nikakav razlog da se radujemo zbog toga. Bilo ko da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, bitno se neće promijeniti odnos te velike sile prema Srbiji, prema Balkanu i prema Evropi”, reči su Živkovića.

Istovremeno, lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić, inače lice pod optužnicom, hvali se lokalnom tabloidu da je dobar prijatelj sa novoizabranim američkim predsjednikom već 30 godina i izjavljuje da je Tramp već “najavio mogućnost da se sa Vladimirom Putinom sretne na samitu u Beogradu”.

A predsjednik desno-nacionalističkog Pokreta “Dveri” i opozicioni poslanik u Skupštini Srbije Boško Obradović sazvao je nakon vijesti o Trampovoj pobjedi čak i konferenciju za novinare, tokom koje je doslovno izjavio saučešće Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću zbog, kako je rekao, pogrešne procjene i podrške koju su pružili Hilari Klinton na izborima za predsjednika SAD.

“Siguran sam da Donald Tramp može da okrene novi list američke spoljne politike prema Srbiji ako hoće”, kazao je Obradović, uvjeren da će se talas poraza establišmenta iz Amerike prenijeti u Evropu, ali i u Srbiju već na proljeće iduće godine kada su zakazani predsjednički izbori.

I dok pojedini političari podgrijevaju ni na čemu zasnovano očekivanje promjene američke spoljne politike prema Srbiji i Balkanu, srpski tabloidi potukli su u tom pravcu sve rekorde.

U pojedinima od njih osvanuli su ovakvi naslovi i nadnaslovi: “Tramp nam može vratiti Kosovo”, “Albanci očajni zbog poraza Klintonove”, “Putin i Tramp nam vraćaju Kosovo”.

Pitanje je na čemu se zasnivaju nadanja da će republikanac Donald Tramp promijeniti politiku prema Srbiji, odnosno, prema njenom stavu o nepriznavanju Kosova, ako se zna da je Kosovo proglasilo nezavisnost u vrijeme republikanske administracije Džordža Buša, koja ga je među prvima priznala, kaže za Radio Slobodna Evropa Bojan Al Pinto Brkić iz Foruma za međunarodne odnose:

“SAD su priznale Kosovo prije osam godina i vrlo je malo vjerovatno da bi se tu nešto moglo promijeniti. Nema nikakve podloge za očekivanje da se kompletna spoljna politika može mijenjati, a posebno da Sjedinjene Države mogu vući takve poteze kao što je povlačenje priznanja jedne suverene države – to se do sada još nije dogodilo”, podseća Brkić.

Sličan stav iznosi i Đorđe Pavićević, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka.

“Ne znam na čemu bi bila zasnovana takva očekivanja osim na toj nadi da će sad sve odjednom da se promijeni, a to ne znam da li se ikada dogodilo bez nekih dramatičnih promjena tipa rata ili nekih većih sukoba”, kaže Pavićević, koji komentarišući izjavu predsjednika Nikolića da će sada Vašington pokazati veće razumijevanje za srpski stav o nepriznavanju Kosova, ocenjuje da je to izjava za unutrašnju političku upotrebu.

Diplomati i poznavaoci američke spoljne politike već su u samom danu Trampove pobjede iznijeli ocjenu da se ništa bitno neće promijeniti u odnosu Sjedinjenih Država prema Srbiji, ali desni populisti i tabloidni mediji i dalje emituju svoje ni na čemu zasnovane narative.

Izvor: Slobodnaevropa.org