Kao su demonstranti prekinuli vladivinu sudanskog lidera nakon trideset godina

988

Pripremio: Abdullah Nasup

Sudanska vojska objavila je 11. aprila da smjenjuje s vlasti predsjednika Omera Bešira. Mohammed Alamin i Michael Cohen, u svom članku , koji je objavio Bloomberg, kroz osam pitanja pokušavaju objasniti dešavanja u Sudanu.

Šta je uzrok demonstracija

Inflacija i poskupljenje su ključni uzroci, smatraju autori. Inflacija je u 2018. dosegla 60% nakon opetovane devalvacije domaće valute i nakon što je vlada ukinula brojne subvencije. To su bili koraci koje je Beširova vlada morala poduzeti da bi dobila pozajmicu od MMF-a. Nestašica nafte i benzina povećala je nezadovoljstvo naroda, uz rašireni problem korupcije, nekompetentnosti državnih službenikas i represije prema opoziciji.

Ko će naslijediti Bešira

To se još uvijek ne može nazrijeti. Vojni generali koji su svrgnuli Bešira najavili su da će tranzicijski period do izbora nove vlasti trajati dvije godine, a do tada će zemljom upravljati „privremeno vijeće“ koje će formirati vojska.

Zašto svijet zanima sudanska kriza

Uklanjanje Bešira s vlasti, dolazi netom nakon što je u Alžiru vojska isto učinila sa dugogodišnjim alžirskim diktatorom, a sve to podsjeća na masovne narodne proteste iz 2011., poznate kao Arapsko proljeće, koje je dovelo do svrgavanja okorjelih diktatora u Tunisu i Egiptu.

Autori smatraju kako je moguće da će Bešir biti izručen sudu u Hagu, kako bi odgovarao za ratne zločine počinjene u Darfuru, u poredu između 2003. i 2008.

Kako su stvari postale tako loše u Sudanu

Autri članka navode da je Sudan dvije decenije bio u građanskom ratu koji je završen 2005. godine potpisivanjem mirovnog sporazuma koji je doveo do podjele zemlje. Novonastali Južni Sudan stekao je vlasništvo nad tri četvrtine sudanske nafte, čime su se prihodi Sudana značajno smanjili. A pad cijene sirove nafte dodatno je oslabio sudansku ekonomiju.

Koliko su sudanski protesti opasni

Nemiri, koji su započeli u decembru prošle godine, dostigli su razmjere nezapamćene za vrijeme vladavine Omera Bešira, a kulminaciju su doživjeli aprilu, nakon štu su hiljade demonstranata okolile sjedište Glavnog štaba vojske u Kartumu, i to nakon poziva zabranjenog Pokreta mehdijuna, čiji su članovi brojni ljekari, inžinjeri, akademici…

2.600 osoba je uhapšeno tokom protesta, a deseci su poginuli.

Kako je odgovorila vlada

Bešir je optužio strane zemlje i plaćenike da stoje iza demonstracija, a krajem februara je proglasio vanredno stanje u trajanju od godinu dana. Da bi ublažio nezadovojstvo demonstranata Bešir je ponudio određene ustupke, poput povećanja plata državnim službenicima.

Kakve su ekonomske posljedice 

Mogu se očekivati određeni trgovački problemi. Prije stvaranja Južnog Sudana, Sudan je bio treća zemlja po proizvodnji nafte u Africi, a i danas dnevno proizvodi 200.000 barela. Također, sva nafta koju proizvodi Južni Sudan ide preko sudanskog teritorija. Pored toga, Sudasn je najveći svjetski izvoznik arapske gume, koja se koristi u proizvodnji gaziranih pića i lijekova.

Hoće li iko pomoći Sudanu

Alamin i Cohen smatraju da će zaljevske zemlje priteći u pomoć Sudanu, koji je pružio značajnu vojnu podršku ratu u Jemenu tokom protekle četiri godine. Sudanski borbeni avioni i hiljade vojnika sudjelovali su u tom ratu. No, smatraju da im MMF neće pomoći, jer je Sudan već kasnio sa vraćanjem određenih dugova MMF-u.