Katar uspio savladati posljedice blokade, ostvaren značajan ekonomski napredak

152

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, rekao je da je Katar uspio savladati posljedice blokade, suzbiti njene negativne efekte te osporiti sve navode država koje su uvele blokadu. Istakao je da je ostvaren značajan ekonomski napredak i kvalitativni skok u sektoru proizvodnje gasa u državi.

Jutros je šeik Tamim otvorio 48. redovnu sjednicu Savjetodavnog vijeća Katara koja je sazvana nakon što je emir izdao dekret o osnivanju Vrhovne komisije koja bi izvršila pripreme za izbore u Savjetodavnom vijeću.

Katarski emir se osvrnuo na nekoliko projekata i politika koje su pokazale kako prevazići efekte blokade krećući se prema viziji Katar 2030. Također je istakao da je zemlja na dobrom putu da ostvari kvalitativni i kvantitativni skok u proizvodnji plina. Šeik Tamim je otkrio i to da se veliki deficit koji je nastao u budžetu prošle godine pretvorio u suficit u ovoj godini.

Naglasio je da je Katar, još od početka blokade koju su 5. juna 2017. uvele Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, izrazio spremnost za dijalog na temelju poštovanja suvereniteta, bez diktiranja politika i miješanja u unutrašnje stvari države. Emir je također istakao da zalivska regija svjedoči dešavanjima koja su prijetnja za sigurnost svih nas i iziskuju dijalog kao osnovno rješenje.

Što se tiče pitanja vanjske politike, katarski emir je rekao da se mir na Bliskom istoku može postići jedino rješavanjem palestinskog pitanja. Takođe je naglasio potrebu postizanja nacionalnog pomirenja u Libiji.

Izvor: Al Jazeera