Krvavi dan u Iraku: Ubijeno preko 30 demonstranata

264

Danas je u Iraku ubijeno preko 30 demonstranta. 28 emonstranata ubijeno je u Nasiriji, na jugu Iraka, kada su sigurnosne snage otvorile vatru da bi rastjerale okupljene na protestima, a u Bagdadu su ubijena 4 demonstranta.
Također, ranjeno je najmanje 125 demonstranata.

Vlada Iraka je donijela odluku da formira vojne “krizne ćelije” kako bi suzbila građanske nemire u kojima je stradalo više od 300 ljudi od početka protesta.

Iračka vojna komanda saopćila je da je poslala jedinice podrške guvernerima u nekoliko južnih provincija u kojima traju protesti.


Tokom jučerašnjih protesta u južnom iračkom gradu Najafu zapaljena je zgrada iranskog konzulata.

Zbog eskalacije nemira na ulicama Najafa, nadležna komanda iračkih snaga proglasila je zabranu izlaska na ulice u tom gradu. Nije otkriveno do kada će policijski sat ostati na snazi.

I ranije su demonstranti u Najafu izazivali požar na zgradi iranskog konzulata.

Stotine hiljada Iračana na ulicama je od 1. oktobra. Zahtijevaju više radnih mjesta, zaustavljanje korupcije te bolje javne usluge. Oni traže i ostavku Vlade te vanredne parlamentarne izbore.

Širom zemlje protesti su prerasli u nerede i nasilje. Eskalirali su nakon što su pripadnici sigurnosnih snaga odgovorili silom.