Mektić otkrio detalje o hapšenju člana ISIL-a u Sarajevu

1537

Autor teksta: N1 BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas na konferenciji za medije u Sarajevu objasnio kako je došlo do hapšenja Mirsada Kandića, visokorangiranog člana ekstremističke organizacije ISIL.

Rekao bih da je ovo hapšenje jednog trenutno od najtraženijih terorista ISIS-a u svijetu i da je OSA u saradnji sa drugim agencijama odradila jedan ogroman i veliki posao vezan za pronalazak tako izuzetno jedne opasne osobe sa terorističkog aspekta i obzirom da je operacija trajala nekoliko mejseci, danas je zvanično završena na način da je ta osoba po crvenoj Interpolovoj potjernici predata organima vlasti SAD-a i zvanično isporučen i otišao iz BiH“, kazao je Mektić na početku obraćanja.

Želim da kažem da se radi o opasnoj osobi koja je rangirana u sklopu terorističke organizacije ISIL-a koja je imala niz najodgovornijih funkcija u konkretnim operacijama ISIL-a: od pronalaženja, vrbovanja i provjera do vršenja provjera za osobe koje trebaju da izvrše najteže terorističke zločine na razne načine do konkretne izrade, snabdijevanja naoružanjem i izrade raznih naprava od autobombi, prsluka za samoubilačke napade. Bio je mozak te organizacije. Imao je negdje preko 10 raznih identiteta i zadnji put u BiH je ušao sa falsifikovanom ispravom na ime Ivana Popovića i krio se u BiH, da se manje-više pojavljivao na način da su mu Službe bile priošle blizu ali onda opet uspio prikriti trag. 4. jula je lociran ovdje i od strane antiterorističke jedinice SIPA-e uhapšen na Grbavici. Od tada traje njegov postupak izručenja SAD-u, a SAD je dao nalog za njegovu potragu 2014. Odajem priznanje svim našim agencijama na izuzetno odrađenom poslu, te smo dobili niz pohvala i čestitki od obavještajnih struktura važnih zemalja“, dodao je.

Mektić je kazao da je ova operacija potvrda da BiH neće imati toleranciju prema osobama koje imaju veze sa terorizmom.

Koliko je bitan posao koji smo radili tokom čitave godine koji se završio 4. jula a okončao ovom ekstradicijom, govori da su sve značajnije agencije i mediji objavili jednu opširnu i detaljnu informaciju o ovom hapšenju i naravno da nam to imponuje kao službama u BiH, a to ujedno i govori ono što sam ja više puta potvrđivao da nećemo imati nikakve tolerancije ni prema kome ko ima bilo kakve ambicije da se bavi terorizmom i da bude u bilo kakvoj vezi sa terorizmom“, istakao je i dodao:

Samom ovom činjenicom smo utjecali da podignemo imidž BiH u svijetu ovako jednom ozbiljnom operacijom u kojoj je pala velika teroristička riba i to će značiti daljem pozitivnom imidžu BiH i dalje ćžemo nastaviti sa ovakvim stavom kada je u pitanju i radikalizam i terorizam. Želim da pošaljem poruku svim tim lažnim ekspertima koji na bazi terorizma žele biti važni i značajni, to što oni pišu je daleko od stvarnog terorizma i prijetnje, odnosno od onog što je danas terorizam u BiH. Oni žive u osamdesetim i devedesetim godinama i stalno ponavljaju 10 nekih imena i žele da proizvedu jednu vrstu fobije među građanima i to pripisuju pojedinim grupama u BiH i tako povećavaju tenzije sveukupnog života u BiH. Ovdje je stvar sigurnosnih agencija da imaju kapacitet, opredijeljenje da će se suprostaviti svakoj terorističkoj prijetnje“.

Ministar Mektić je kazao da je uhapšeni Kandić imao više identitet, pasoša i da je bio visoko rangiran član ISIL-a.

Ako kažem da se radi o licu koje je imalo više od 10 identiteta, promijenilo više od 10 država u Evropi u kojima je boravio – takvo lice je palo u BiH. Mi smo obavili jednu izuzetno složenu operaciju. Vidim da ste jučer pisali razne tekstove, ovih dana ćete biti upoznati sa konkretnim stvarima šta je bio i koliko je značio u terorističkim krugovima Mirsad Kandić. Radi se o jednoj izuzetno opasnoj osobi sa stanovišta terorizma“.

Da li je imao podršku u Sarajevu?

Podršku je imao u BiH, ali ne bi sada govorio o tome jer nam je jako bitno i važno da istražimo to okruženje i podršku i pojedince na koje se oslanjao. Mogu vam obećati kada završimo čitavu priču oko nejga, o tome ćemo vas sigurno informisati“, kazao je Mektić.

Na pitanje šta je radio u Sarajevu, Mektić je kazao:

Krio se, naravno da se krio. On da je pravio mrežu bio bi previše eksponiran i vjerovatno bi ranije odradili taj posao. On je bio nešto kao šef obavještajne službe ISIS-a, eto tako da vam objasnim. Imao je više pasoša i identiteta koje je koristio. Ovdje se služio imenom Edin Radončić“.