Miljenik velikosrpske politike: Peter Handke je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i SANU-a

577

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine povodom odluke o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, uputila je jučer Švedskoj akademiji i Nobelovom komitetu za dodjelu nagrade pismo u kojem ta institucija upućuje izraze najdubljeg moralnog ogorčenja i nezadovoljstva odlukom Švedske akademije.

– Handke je u toku najsurovije agresije na međunarodno priznatu, nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i njen narod posjećivao našu domovinu. Uprkos ličnom uvidu u stvarno stanje i međunarodno konstatovanim činjenicama, je ipak bezrezervno za rat i ratne zločine optuživao žrtve, a ne agresorske snage. Zbog toga Akademija nauka i umjetnosti BiH smatra da je izbor laureata za Nobelovu nagradu za književnost u 2019. godini sjenka na ugledu inače veoma cijenjene Švedske akademije – navodi se u pismu ANU BiH.

Petar Handke je od septembra 2008.godine inostrani član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Također, Handke je u novembru 2012. godine primljen u članstvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).