Odbačena prijava udruženja žrtava genocida protiv predsjednika RS: Tužilaštvo priznaje da je Dodikov govor uvredljiv, ali…

700

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa su 11. juna 2015. godine podnijele krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.
Na adresu navedenih udruženja stigao je odgovor Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem ih obavještavaju da neće biti provedena istraga po ovoj prijavi jer, kako su naveli, ne postoje osnovi sumnje da je prijavljena osoba počinila predmetno krivično djelo.

Dodik je u više navrata prilikom javnih istupa, kako ističu ova udruženja, s krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina, pri čemu je posebno otvoreno u više navrata negirao zločin genocida u Srebrenici.  Posljednji takav istup se, dodaju, desio 26. maja ove godine, kada je u intervjuu beogradskim Večernjim novostima komentirao prijedlog potpredsjednika RS Ramiza Salkića za donošenje rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, upućenoj Parlamentu RS..

Posebno je zanimljiv zaključak Tužilaštva BiH u kojem se navodi da je Dodikov govor o Srebrenici bio uvredljiv, ali da nema dokaza da je iznošenjem uvreda imao namjeru da širi nacionalnu i vjersku mržnju.
“Po ocjeni ovog Tužilaštva riječi koje su prenesene u predmetnom intervjuu imaju uvredljiv karakter i sasvim je sigurno da se u konkretnom slučaju radi o uvredljivom govoru”, konstatira Tužilaštvo BiH.

Također, zanimljivo je i to što Tužilaštvo tvrdi da nije moglo nabaviti originalno izdanje lista Večernjih novosti u kojem je objavljen sporni intervju. Da stavar bude apsurdna, to su naveli kao jedan od razloga ne pokretanja prijave.