Pogledajte posljednja dešavanja u bolnici Al Quds u Halepu i udar rakete iz ruskog aviona

924

Drugi dan zaredom dogodio se napad na jednu od bolnica u Halepu, pri čemu je ranjeno nekoliko ljudi. Prije dva dana, u zračnom udaru na bolnicu u dijelu Halepa pod kontrolom pobunjenika, poginulo je nekoliko desetaka ljudi.

Al Jazeera donosi ekskluzivne snimke iz bolnice Al-Quds u Halepu, koja je simbolizirala nadu u sirijskom ratu. Bolnica u kojoj su ljekari spašavali živote sada je u ruševinama.

Jedan od preživjelih vratio se da vidi šta je ostalo od zgrade. Ahmad Darash bio je šef odjela za njegu pacijenata bolnice Al Quds. Vrlo je ljut.

“Izgubili smo kontrolu, izgubili smo hladnokrvnost. Nismo znali kome prije da pomognemo – svojim kolegama ili pacijentima. Te noći zavladao je horor”, prisjeća se Darash.

Sada se već zna da je broj stradalih u napadu na bolnicu narastao na 50, od čega je najmanje troje djece.

Stradali i civilni objekti oko bolnice

Na pedijatrijskom odjelu bolnice Al Quds zidovi su netaknuti, jedan dio opreme je oštećen, ali ne i uništen. Ipak, u napadu je poginuo jedini pedijatar specijalista u dijelu Halepa pod kontrolom opozicije.

Sirijska vlada tvrdi da njihovo zrakoplovstvo nije napalo bolnicu. Ahmad Darash u te tvrdnje ne vjeruje.

Tragovi bombardiranja vidljivi su oko bolnice. Intenzivno granatiranje traje više od 24 sata. Ahmad insistira na tome da pregovori u Ženevi ne nude nikakvu nadu.

“Ti su pregovori gubljenje vremena. Režimu se omogućava da stvari okrenu u svoju korist. To je moje mišljenje. Ne razumijem se baš dobro u politiku, ali našu sudbinu određuje situacija na terenu, a ne za pregovaračkim stolom”, dodaje Ahmad Darash.

Taj stav izuzetno je važan za civile poput Abu Mohammaeda Rajaba, koji živi nedaleko od bolnice. U napadu je uništen i njegov stan, a veći dio obitelji je poginuo.

“Izvukli smo moju majku i moju sestru blizanku. Moji brat, nećak i nana još su u ruševinama. Od ženevskih pregovora nemamo nikakve koristi. Nakon svakog granatiranja, svakog zračnog udara, situacija se dodatno pogoršava. Ne postoji plan za zaustavljanje rata”, ukazuje Rajab.

Osim velikog broja mrtvih, napad je donio razlog za veliku brigu. Pedijatrijski odjel je uništen, a jedini pedijatar je poginuo, tako da je veliki broj mladih života dodatno ugrožen.


Izvor: Al Jazeera