Posljednja cionistička izmišljotina: “Drevni Palestinci/Filestijci su porijeklom iz Evrope” 

280

 Cionisti neprestano iznose razne izmišljotine koje nazivaju naučnim činjenicama da bi potvrdili „historijsko i božansko pravo“ na zemlju Palestine i da bi negirali vezu Palestinaca sa njihovom domovinom Palestinom.

Trend populariziranja „naučnih činjenica“ ostao je popularan naročito nakon što je devedesetih godina Benjamin Netanyahu objavio knjigu A Place Among the Nations: Israel and the World u kojoj autor tvrdi da je palestinska zemlja bila pusta i neplodna, bez ikakve civilizacije, dok je nisu naselili Židovi.

Posljednji cionistički hit iz fabrike „naučnih činjenica“ je da su drevni Palestinci porijeklom iz južne Evrope, a jedna od velikih izmišljotina je postojanje famoznog „židovskog gena“, po kojem se mogu prepoznati svi židovi svijeta, što je 2017. godine ustvrdio novinar na izraelskom Kanalu 10.

Netanyahu je na svom Twitter profilu objavio kako je „najnovije istraživanje DNK sa lokacije kod Askalana, potvrdilo sadržaj Biblije da je prapostojbina Filestijaca u južnoj Evropi.“

Također je napisao: „Biblija spominje mjesto zvano Caphtor, koje se najvjerovatnije nalazi na Kritu. Prema tome, nema nema povezanosti između drevnih Filestijaca i sadašnjih Palestinaca čiji preci su došli sa Arapskog poluostrva.“

Izraelski premijer je, također, iznio stav da veza Palestinaca sa Palestinom nije ništa u poređenju sa 4.000 godina koliko je židovski narod povezan s tom zemljom.

Netanyahu je uz svoj status podijelio i rezultate „istraživanja“ magazina Science Advances u kojem se tvrdi da su drevni Filestijci prije 3.000 godina doselili iz južne Evrope.

Historijske činjenice, međutim, potvrđuju da je Palestina čisto arapska. Antički grčki historičar Herodot pisao je da je Palestina dio Levanta, koji je arapsko područje, dok se svi franački historičari slažu da je Palestina arapska zemlja. Poznati historičar iz 19. stoljeća, James Henry Breasted koji se bavio Palestinom u nekoliko svojih radova, tvrdio je da Palestina pripada kanaanskoj civilizaciji, tvrdio je da su Kanaanaci arapska plemena.
Kanaansko pleme Jebusiti, naselilo je područje Palestine 4.000 prije nove ere, a Jerusalem 2.500 godina p.n.e. Prema tome historija Arapa u Palestini ne počinje 638. godine, s islamskim osvajanjem, kako propagiraju cionisti.