Putin priprema plaćenike za invaziju na Idlib

164

Američka medijska agencija Bloomberg objavila je u petak članak u kojem se analizira ruskli plan da pomoću plaćenika agencije Vagner izvedu invaziju na posljednju slobodnu sirijsku pokrajinu Idlib.

Bloomberg navodi kako se stotine plaćenika agencije Vagner okupljaju u blizini Idliba i pripremaju se za predstojeći napad na tu pokrajinu, za koju se očekuju da bi mogla početi u narednim sedmicama.

Mehanizam djelovanja Vagnerovih plaćenika

Ruska vojska ovim plaćeničkim jedinicama osigurava materijalno-tehnička sredstva i naoružanje, uključujući i oklopna vozila. Vagnerovi plaćenici imat će podršku ruske avijacije, a djelovat će u sadejstvu sa režimskim milicijama. Prvi zadatak Vagnerovih plaćenika bit će da osiguraju „sigurne prolaze“ civila, kako bi na području opozicije ostalo što manje civilnog stanovništva. Kada to postignu, njihov sljedeći zadatak bit će vođenje uličnih borbi protiv opozicionih snaga, navodi se u članku Bloomberga.  Pod opozicionim snagama misli se, prije svega, na Hejetu tahririš-Šam (Vijeće za oslobođenje Šama) koju Rusija uzima kao izgovor za napad na Idlib.

U posljednje vrijeme mediji nagađaju o namjeri ove grupe da samoinicijativno objavi svoje raspuštanje, kao i o turskoj ponudi da se riješi „idlibski čvor“, što nije službeno potvrđeno. Prema medijskim napisima turska predlaže raspuštanje gore spomenute grupe uz mogućnost da se njeni borci priključe Nacionalnom frontu oslobođenja. Također, turski prijedlog sadrži i obavezu raspuštanja tzv. vlade spasa, koju je formirala ova grupa i da njenu ulogu preuzme „privremena vlada“ sirijske opozicije, koja ima određeni međunarodni legitimitet.

Na posljednjem sastanku između Erdogana i Putina, dvojica lidera složila su se „da treba provesti dodatne mjere radi eliminacije terorističke prijetnje u Idlibu“, navodi se u članku.

Pozivajući se na upućeni izvor, Bloomberg navodi da bi rusko-asedovska operacija na Idlib, ukoliko do nej dođe,mogla trajati mjesecima i da nije očekivano da se završi u kratkom vremenu.

Zašto je Idlib važan

Glavni razlog Asadove želje da napadne Idlib je otvaranje autoputa Homs-Halep, koji je trenutno blokiran jer je dio koji prolazi pokrajinom Idlib pod kontrolom opozicionih snaga

Ruski analitičar Vladimir Frolov smatra da će, nakon što rusko-asedovske snage uspostave kontrolu nad autoputom, Putin pomoći Erdoganu u vraćanju sirijskih izbjeglica iz Turske.

Putinu je Idlib važan radi nametanja novog ustava u kojem bi se pokrajinama dao veći stepen autonomije, što odgovara manjinskim vjerskim grupama, puput vladajućih alevija koji su većinom nastanjeni u pokrajini Lattakija. Također, Idlib je važan i radi otpočinjanja procesa obnove i vraćanja izbjeglica iz Turske, Libana i Jordana.

Rusija, Turska i Iran, već su prihvatile spisak od 149 imena za članove komisije za izradu nacrta novog ustava, ostalo je sporno samo još jedno predloženo ime, a očekuje se da će konačan spisak od 150 imena biti usaglašen 16. septembra na sastanku u Ankari.