Ramiz Salkić posjetio džemat Blagaj Japra kod Bosanskog Novog i imama Emira ef. Nuhića

0

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. enitteta RS, danas je, 9. avgusta 2019. godine, posjetio džemat Blagaj Japra kod Bosanskog Novog, gdje je razgovarao sa imamom Emirom ef. Nuhićem.

Nakon džuma – namaza, u lokalnoj džamiji je upriličen vjerski i kulturni program, kojeg su pripremili polaznici mektebske nastave. Potom je potpredsjednik Salkić djeci uručio prigodne paketiće povodom muslimanskog blagdana Kurban – bajrama.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik je izrazio veliku podršku radu ovog džemata u Bosanskom Novom, te još jednom pružio podršku imamu Nuhiću, kojem su u proteklom periodu upućene prijetnje putem društvenih mreža.

-Veliko je zadovoljstvo biti u džematu u kojem mektebsku nastavu pohađa preko 50 djece. Oni su budućnost ovoga mjesta i ovog dijela naše domovine Bosne i Hercegovine.

Danas sam ovdje, dva dana prije najvećeg muslimanskog blagdana, da svima vama, vašem imamu i vašoj djeci, kažem da niste sami i da ćete uvijek imati moju podršku. Želim da poručim da ćemo mi zauvijek, uprkos svemu, ostati da živimo na našim ognjištima. To svi treba da znaju i da prihvate kao činjenicu.

Od nadležnih institucija očekujemo da svaki put hitno sankcionišu i kazne sve one koji upućuju prijetnje i čine loša djela, čime narušavaju ljudske odnose. Mi želimo da zajedno gradimo državu u kojoj će svi građani imati jednaka prava i mogućnosti u svakom dijelu Bosne i Hercegovine.

Zbog toga, današnja posjeta grupe dobrih ljudi iz organizacije „Snaga džemata“ iz Zenice, koji su zajedno sa imamom Nuhićem posjetili Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama „Iskra“ u Bosanskom Novom i donirali opremu, pokazuje kakvu mi zemlju želimo. Ovakve primjere svi trebamo slijediti u Bosni i Hercegovini. Zbog toga se najiskrenije zahvaljujem organizaciji „Snaga džemata“ iz Zenice na posjeti Bosanskom Novom i iskazanoj i pruženoj podršci, kako džematlijama džemata Blagaj Japra, tako i djeci i omladini sa posebnim potrebama okupljenim oko Udruženja „Iskra“, kazao je potpredsjednik Salkić u svom obraćanju.

Zajedno sa potpredsjednikom Salkićem, u posjeti džematu Blagaj Japra su boravili i Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS i Selim Ekić, potpredsjednik Skupštine opštine Bosanski Novi.