Saudijska Arabija: Ko stoji iza najpopularnijeg Twitter naloga @mujtahidd?

460

Dovoljno je na google pretraživaču ukucati pojam “mujtahidd” da biste vidjeli koliko je ovaj lični račun na društvenoj mreži Twitter popularan i kako plijeni ogromnu pažnju velikog broja simpatizera i kritičara.

Identitet osobe ili osoba iza ovog računa do danas je nepoznat javnosti. Većina špekulacija korespondira s dva imena: Sad el-Fekih, poznati saudisjki disident koji živi u Londonu, i princ Sultan ibn Turski ibn Abdulaziz koji je iznio brojne skandale dinastije Saud, poput korupcije i finansijskog kriminala, a koji je u junu 2003., na specijalni način prebačen iz Švicarske u Saudijsku Arabiju. Stručnjaci koji su analizirali ovaj Twitter račun ističu da su riječi dava i Allah, dvije riječi koje najčešće koristi, te zaključuju da je vlasnik računa islamski opredijeljen, konkretno, mnogi smataju da je u pitanju Sad el-Fekih.

Račun je za vrlo kratko vrijeme stekao veliku popularnost među korisnicima Twittera. Račun @mujtahidd objavljuje osjetljive informacije o finansijskoj korupciji i administrativnim skandalima dinastije Saud, kao i neke informacije iz privatnog života nekih od njih, te informacije o načinu upravljanja državom i mehanizmima odlučivanja. Najčešće su objavljivane informacije u kojima su glavni akteri prinčevi Talal ibn Abdulaziz i Abdulaziz ibn Fahd, sin kralja Fahda.

Jedan od razloga njegove popularnosti je što je kroz niz objava potvrdio da je dobro obaviješten i da objavljuje važne informacije prije nego što dospiju do medija. Tako je vijest o tome da je princeza Sara bint Talal zatražila azil u V. Britaniji, Mujtahidd objavio prije nego je dospjela u svjetske medije. Također je prvi objavio vijest o posjeti tadašnjeg egipatskog predsjednika Mursija Saudijskoj Arabiji.

U jednom od rijetkih online intervjua, koji je dao francuskoj blogerki Owni, Mujtahidd je rekao: „Mudžtehid je simbol bespoštedne borbe protiv korumpiranog kruga. To je borba koja počinje prokazivanjem pokvarenjaka, a završava njihovim uklanjanjem. Za ostvarenje tog cilja nije bitan lični identitet Mudžtehida. Štaviše, iz mnogih razloga anonimnosti može biti prednost.“

Kad mu je francuski bloger postavio pitanja: Zašto plasirate ove informacije, koje podsećaju na rad Wikileaksa? A zašto ste to baš vi? Odgovorio je: “Budući da imam informaciju u stanju sam da je koristim na efikasan način da dobijem rezultat i svjestan sam svega što objavim.”

Na pitanje jednog aktivste: “Kako Mujtahid stiže do vijesti i kako provjerava izvore“, njegov odgovor je bio: „To su direktni izvorni, koji su plod posebnih veza koje imam unutar dinastije, Kraljevskog suda, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugi izvori koji se javljaju putem privatnih poruka na e-mail. Prvim izvorima vjerujem jer znam da su pouzdani, a u slučaju drugih, oni moraju svoje informacije potvrditi validnim dokazima.

– Kada će “Mujtahid” svijetu otkriti svoju ličnost?

“Doći će vrijeme kada će biti u interesu otkriti identitet; kada potpuno prestane opasnost za aktiviste, bilo usljed pada dinastije, bilo da se dese pozitivne promjene koje će to omogućiti”, zaključio je ovaj anonimni najpopularniji izvor informacija iz Saudijske Arabije.