Smrt se nadvila nad Bliskim istokom: Hoće li uskoro svako svakog ubijati i napadati?

4827

Danas u Siriji odjekuju bobme na sve strane. Bombarduju Amerikanci i njihovi saveznici, bombarduje Asadov režim, bombarduje Hezbolah. Sirijsko nebo je krcato avionima koji ubijaju muslimane na zemlji.  Ono što ne pobiju avionske bombe dokrajči teška artiljerija i pješadija. Smrt se nadvila na sirijskim muslimanima. Svako svakog ubija. Nijedna zemlja na svijetu ne sliči današnjoj Siriji. Vjerovatno niko nije u stanju dovoljno slikovito opisati stanje u kojem danas žive sirijski muslimani. Možemo samo reći da je smutnja isplela svoju mrežu i u nju uvukla sve stanovnike Sirije. Rijetki su oni koje srce boli za neopisivo teškim stanjem u kojem se nalazi sirijski narod. Napad Amerike na ciljeve Idiša u Siriji dodatno je iskušenje za sve. Sa ovim novim ratom smrt je dobila pojačanje.

Smrt i smutnja nisu se zaustavili niti će se zaustaviti samo u Siriji. Vidjeli smo kako je proteklih mjeseci smutnja počela pipcima da uvlači u svoju mrežu i muslimane u Iraku. Jedan dio Iraka je danas već kao i Sirija.Dok traju napadi Amerike na Idiš u Siriji, u Jemenu šije osvajaju glavni grad Sanu, a što nam govori da je smutnja stigla i u Jemen. U Libanu je sve spremano za haos neviđenih razmjera. Pitanje dana je kada će i u Saudijskoj Arabiji biti upaljen plmen smutnje i zla. Saudijska Arabija danas obilježeva dan osnivanja. Saudija se danas bori sa brojnim sigurnosnim izazovima.

Očito je da  međunarodne zajednice, prije svih Amerika, gura Bliski istok u neizvjesnu budućnost. Za sada im ide odlično.  Zato je mnogo  razloga da strahujemo da će Bliski istok uskoro biti zahvaćen velikim haosom, sličnim stanjem u kojem se danas nalazi Sirija.