Softić: SDA će insistirati na Ministarstvu finansija BiH

638

Nakon što predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za Večernji list izjavio kako je sa predsjednicima SDA i SNSD-a razmijenio prijedloge izjave za formiranje državne vlasti te da će HDZBiH i blok satelitskih stranaka okupljenih u HNS tražiti pozicije ministra finansija, ministra vanjskih poslova te da bi im “mogao pripasti i resor pravde” odgovor je stigao iz SDA. Potpredsjednik SDA Sakib Softić kaže da nisu ni počeli razgovori o podjeli resora.

“Ne znam zašta služe takve izjave. Da li za pojačavanje pozicije pred predstojeće razgovore ali u svakom slučaju ono što je gospodin Čović izjavio nije realna priča”, kaže Softić i dodaje: “Gospodin Čović treba imati u vidu broj poslaničkih ruku koliko ima u Parlamentarnoj skupštini i na osnovu toga odrediti svoju poziciju u pregovorima”.

Softić objašnjava i da postoji to neko nepisano pravilo rotacije na pojednim pozicijama uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara, tako da bi po nekom redu stvari Ministarstvo finansija trebalo ovaj put doći Bošnjacima, ministarsvo vanjskih poslova Hrvatima a mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara Srbima.

“To je ono što je nepisano pravilo, ali što je podložno pregovorima i razgovorima. Ne vjerujem da će SDA prihvatiti mogućnost da oba ministarsva pripadnu bilo kome pa i HDZ-u”, zaključuje Softić dodajući da će SDA u daljim razgovorima insistirati na ministarstvu finansija.