Šta Rusija dobija prodajom sistema S-400 Turskoj

215

Piše: Abdullah Nasup

Sporazum o kupoprodaji raketnog sistema S-400, najverovatnije će otvoriti vrata novim sporazumima između Rusije i drugih bliskoistočnih zemalja. Maxim A. Suchkov, urednik američkog portala Al-Monitor, analizira kakve koristi Rusija može imati od prodaje sistema S-400 Turskoj.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako je ovaj sporazum jedan od najvažnijih u modernoj historiji Turske. Kada je u pitanju Rusija, ovaj sporazum otvara Moskvi vrata dodatne saradnje u domenu naoružanaj i tehnologije sa drugim bliskoistočnim zemljama. Da se Rusi tome nadaju, svjedoči izjava Leonida Slutskyja, predsjednika parlamentarne Komisije za vanjsku politiku, koji je izjavio da je ovaj sporazum sa Turskom „samo prvi korak“.

Rusija raspolaže sa dosta skromnijim resursima vanjske politike u pređenju sa SAD-om, smatra Suchkov, ali je do sada u više navrata na primjeru Bliskog istoka, pokazala da je sposobnost iskorištavanja resursa mnogo važnija od njihovog volumena.

Rusija je davno shvatila da Sjedinjene Države u velikoj mjeri svoj utjecaj u regiji baziraju na vojnom segmentu. No, kako nije u stanju da se natječe sa Sjeidnjenim Državama ni po pitanju fizičke prisutnosti ni po pitanju opreme, Moskva se zadovoljila time da popunjava prazan prostor nudeći nekim zemljama, poput Egipta i Iraka, svoju vojnu premu i tehnologiju, čineći na taj nači navedene zemlje manje zavisnim od vojne pomoći SAD-a. Neke zemlje, poput Saudijske Arabije, razgovore sa Moskvom o nabavci ruskog naoružanja, smatra autor članka, koriste kako bi prinudili Amerikance da im daju bolje ugovora pri kupovini američkog naoružanja i opreme.

Moskva svoje partnere pridobija pružajući im političke, vojne ili tehnološke alternative u odnosu na ono što nude SAD. U tehnološkom domenu te alternative možda nisu tako napredne kao američka tehnologija ali, kako to Moskva vidi, mnogim svjetskim elitama danas je prioritet da ostvare stratešku nezavisnost preko tehnologije, pogotovo kada postoji mogućnost (što Moskva, također, nudi) da se kroz duži period osposobe za proizvodnju vlastite tehnologije.

Ruski analitičar Pavel Luzin, smatra kako je sistem S-400 postao alat u ruskoj vanjskoj politici.

„Rusija pokušava igrati ulogu alternativne sile u međunarodnim odnosima, a  prodaja dalekometnih raketnih sistema i raketa zemlja-zrak omogućava Moskvi da uspostavi i/ili održi dugoročnu saradnju sa partnerima kao što su Turska, Kina i Indija“, rekao je Luzin za Al-Monitor. „Ostalim državama kao što su Katar, Vijetnam i Egipat, potencijalna kuovina S-400 sistema može donijeti dodatne opcije i stvoriti više prostora u njihovoj vanjskoj politici. Dakle, trgujući s njima, Moskva pokušava trgovati ovim opcijama.“