Turkinja silovatelju odrubila glavu i ostavila je u centru sela

9128

“Znala sam da će me ponovo silovati. Kad sam ga tog dana vidjela kako se približava mojoj kući, shvatila sam da to više ne mogu da izdržim”
Turkinja Nevin Jildirim (26) je upucala silovatelja, odsjekla mu glavu i potom je ostavila na trgu u centru sela Jalvak na jugozapadu Turske. Ova majka dvoje djece sada čeka suđenje i dozvolu od vlasti da može da abortira, pošto je u petom mjesecu trudnoće i tvrdi da je otac upravo Nuretin Gilder (35) kojeg je ubila.

U Turskoj je abortus zabranjen poslije deset nedelja trudnoće, pa je Jildirimovoj potrebno posebno dopuštenje za to. Ona je izjavila da je muškarac kojeg je ubila počeo da je napada nekoliko dana nakon što je njen muž u januaru ove godine otišao da obavlja sezonske radove u drugom gradu.
Jildirimova je rekla da joj je Gilder prijetio pištoljem i govorio da će joj ubiti djecu, uzrasta dvije i šest godina, ukoliko bude pričala. Silovanja su trajala osam mjeseci do 28. avgusta kada je Jildirimova odlučila da je to kraj. Pucala je u Gildera kada joj je ušao u kuću, pa zatim ponovo kada je posegnuo za pištoljem.
“Znala sam da će me ponovo silovati. Kad sam ga tog dana vidjela kako se približava mojoj kući, shvatila sam da to više ne mogu da izdržim. Zgrabila sam sa zida sačmaru svog svekra i pritisnula okidač. Pokušao je da izvuče pištolj, pa sam ponovno pucala. Počeo je da bježi, a ja sam ga pratila. Pao je zemlju. Pucala sam mu u prepone. Više se nije pomjerao. Znala sam da je mrtav. Uzela sam sjekiru i odrubila mu glavu.“

Ona je ponijela Gilderovu glavu, sa koje je tekla krv, na seoski trg. Obratila se šokiranim muškarcima koji su sjedjeli i ispijali kafu.

“Ne pričajte mi iza leđa, ne igrajte se mojom čašću. Evo glave onog što se poigrao mojom čašću” rekla je Jildirimova.

Jildirimova je izjavila da ju je slikao golu u drugom stanju tako što se ušunjavao u njenu sobu noću. Prijetio je da će poslati slike njenim roditeljima ako prestane da spava sa njim.

Organizacije za prava žena u Turskoj u njoj vide heroinu. Jildirimova tvrdi da je spremna i da umre samo da abortira Gilderovo dijete.
“Niko moju djecu neće zvati kopilad”

Nevin Jildirim tvrdi da joj je sada žao što je ubila silovatelja.

“Razmišljala sam o tome da ga prijavim vojnim vlastima ili okrugu, ali to bi od mene načinilo obilježenu ženu. Razmišljala sam i o samoubistvu, ali nisam to mogla da uradim. Jedino što sam mogla jeste da ubijem njega i na taj način povratim svoju čast. Sad niko moju djecu neće smatrati za kopilad. Znaće da su djeca žene koja je vratila svoju čast”, izjavila je Nevin. ( Vijest.me)