U Velikoj Bukovici prisjećanje na sve stradale Bošnjake s područja općine Travnik

732

Centralna manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka s područja općine Travnik u Obrambeno-oslobodilačkom ratu 1992. -1995. godine, održana je ovog petna u Velikoj Bukovici.

Obilježavanjem ove manifestacije želi se odati počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.

Kako je kazao Amir Kliko, vršilac dužnosti direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, obilježavanje i sjećanje je glavni ključ da se ovakvi zločini i dešavanja ne ponovi.

Nakon vjerskog dijela programa, u okviru kulturno-umjetničkog programa nastupili su učenici osnovnih i srednjih škola s područja općine Travnik.

Bitan sadržaj ove manifestacije, kao i prethodnih godina jeste i tradicionalni pohod planinara i sudionika manifestacije do Velike Bukovice u organizaciji PD “Vlašić”.

Travničke brigade su oslobodile kilometre teritorije, te dale nemjerljiv doprinos odbrani i oslobađanju BiH. Na tom ratnom putu od odabrane Travnika do oslobodilačkih akcija, nažalost poginuli su brojni pripadnici Armije RBiH, kao i civili, dok su drugi postali ratni vojni invalidi, dok su drugi prognani.

Živote je dalo ukupno 529 pripadnika Armije RBiH iz travničke općine i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida.

Izvor: Tntportal.ba