VIDEO DANA: Rudari iz Zenice klanjaju podne namaz tokom štrajka u Sarajevu

419

Grupa od oko 500 rudara iz Zenice i Breze okupila se jučer u Sarajevu ispred sjedišta Vlade FBiH.Jedna grupa rudara iz Zenice je klanjala podne namaz dok su trajali pregovori njihovih predstavnika sa Vladom FBiH.

Praktično smo riješili probleme zbog kojih su rudari u Zenici i Brezi štrajkovali, platit će se obaveze prema državi. Jedni su rudari izašli, drugi će izaći. Rekao je ovo Fadil Novalić, premijer FBiH, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj se raspravlja o informaciji o stanju u svim rudnicima u Koncernu Elektroprivrede (EP) BiH u period od 2009. do 2017. godine.

– Ova se tačka slučajno poklopila s ovom vremenskom eskalacijom koja se dogodila u rudnicima Zenica i Breza. Ne bih želio da ovu važnu tačku kontaminira ovaj događaj koji smo praktično riješili, platit će se obaveze prema državi. Od toga Vlada neće odstupiti. Zakoni se moraju poštovati. Jedni su rudari izašli, drugi će izaći. Oba smo rudnika deblokirali, platili. Cilj sastanka koji je bio je da se ne rješavaju na taj način problemi. Ne možemo govoriti o rješavanju sistemskog problema na ovaj način – dodao je Novalić.