Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba obilježava 23. godišnjicu genocida u Srebrenici

117

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u povodu obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici organizira Ultramaraton Vukovar – Srebrenica, Komemorativni program “Srebrenica 1995. – 2018.” i razgovor na temu “Kako se sjećati Srebrenice” (Genocid kao mjesto kulturnog pamćenja).

Ultramaraton se održava od 06. do 10. jula, a maratonci će u pet etapa (Vukovar/Ovčara – Vinkovci – Brčko – Janja- Zvornik – Srebrenica/Potočari), preći 227 km. Ove godine u Ultramaratonu sudjeluje pet maratonca: Dražen Ćućić, Zmago Horvat, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac. Pored maratonaca na pojedinim dionicama pridružit će se trkači, koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Polazak je predviđen 6. jula 2018. godine u 9,00 sati iz Memorijalnog centra Ovčara a dolazak u Potočare 10. jula 2018. godine.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar -Kitarović, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Komemorativni program će se održati u petak, 6. jula 2018. godine s početkom u 12:00 sati u Hrvatskom saboru.

Program se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u suradnji s Kulturnim društvom Bošnjaka Hrvatske “Preporod“ i saborskom zastupnicom za albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu Erminom Lekaj Prljaskaj.

Razgovor na temu “Kako se sjećati Srebrenice” (Genocid kao mjesto kulturnog sjećanja) održat će se u petak, 6. jula 2018. godine s početkom u 19:00 sati u Novinarskom domu Zagreb u kojem sudjeluju: dr.sc. Hariz Halilović, Hasan Nuhanović, dr.sc. Tomislav Pletenac, mr.sc. Ajka Tiro Srebreniković.

Okrugli stol se održava pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića u suradnji s Kulturnim društvom Bošnjaka Hrvatske “Preporod”.