Više od hiljadu boraca okupilo se na mirnim protestima

132
Oko hiljadu pripadnika boračkih udruženja okupilo se ispred stadiona Koševo u Sarajevu odakle će u koloni uskoro krenuti prema zgradi Vlade Federacije BiH na najavljene proteste ( Elman Omiç - Anadolu Agency )

Više od hiljadu boraca iz svih kantona FBiH stiglo je na stadion Koševo gdje su se postrojili, a zatim uputili prema zgradi Vlade FBiH.

Protesti su počeli jutros u 09.00 sati, a predstavnici okupljenih su novinarima kazali da od Vlade traže da prihvati Rezoluciju koju je izradio Savjet branilaca Federacije kojom traže naknadu za socijalno ugrožene bivše borce. Saobraćaj u Alipašinoj ulici ispred zgrade Vlade je blokiran.

Selvedin Bulbul, predsjednik Savjeta branilaca/branitelja pročitao je Rezoluciju, te istakao da je oko 150.000 obespravljenih demobilisanih boraca, da su ugrožena prava da javno govore. Traže prava koja im pripadaju po konvencijama, od 1995. do danas 7.000 pripadnika Armije RBiH i 700 pripadnika HVO-a izvršilo samoubistvo na njabrutalnije načine raznošenje bombom, pištoljem, skakanjem u smrt, trovanjem, vješanjem, poljevanjem benzinom i spaljivanje.