Vučić: Srbija u nikad težoj situaciji

1140

Vučić i premijerka obavijestili su ambasadora Kine o najnovijem razvoju situacije, poslije jutrošnjeg upada jedinica ROSU u Sjevernu Mitrovicu.

Predsjednik Vučić i premijerka Brnabić su zamolili ambasadora Lija da prenese kineskom rukovodstvu da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji, uprkos svojim stalnim pozivima na mir i stabilnost, uz ozbiljan i odgovoran pristup rješavanju svih problema.

“Upad jedinica ROSU u Sjevernu Mitrovicu pokazao je da su snage KFOR, odnosno NATO, namjerno obmanjivale sveukupnu javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO lagali”, rekao je Vučić.

Predsjednica Vlade Brnabić rekla je, po pitanju uvođenja taksi na robu iz Srbije, za koje očekuje reakciju Evropske unije, jer je riječ o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i CEFTA sporazuma, da je to pitanje i za Ujedinjene nacije, jer je UNMIK jedan od potpisnika, i da u tom smislu očekuje podršku Kine u najvažnijoj svjetskoj organizaciji.

Ambasador Li je rekao da Kina odlično razumije šta se dešava na Kosovu i da je to već poznati scenario napada na integritet Srbije.

Kineski ambasador je istakao da će predsjednik Si u toku dana biti o svemu obaviješten i da Srbija može da računa na podršku Kine.

Vučić Čepurinu: Srbija nema povjerenja u Kfor, odnosno NATO na KiM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio je danas ambasadora Rusije Aleksandra Čepurina da Srbija nema više razloga da ima povjerenja u Misiju KFOR, odnosno NATO na Kosovu, jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU – izmišljotina.

Vučić i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastali su se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom.

Vučić i Brnabić su zahvalili ambasadoru Čepurinu što Rusija razumije šta se tačno dešava na Kosovu i koliko su ugroženi mir i stabilnost u cijelom regionu.

Vučić je naglasio da je riječ o do sada najsnažnijem pokušaju ugrožavanja opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da će Srbija i u postojećoj situaciji nastaviti da se ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i da nema više razloga da ima povjerenja u Misiju KFOR, odnosno NATO na Kosovu, jer se pokazalo da je sve što su govorili o kretanju jedinica ROSU – izmišljotina.

Ambasador Čepurin je istakao da rusko rukovodstvo s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i iz saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, i da vjeruje da će Srbija, kao ozbiljna država, umjeti da se odgovorno nosi sa provokacijama i prijetnjom konfrontacijama.

Agencije