Zašto Assadove snage čine genocid nad stanovnicima Doume?

248

Piše: Amin al-Fourati

Douma – Aktivisti iz grada Doume, područje istočno od Damaska poznato kao Istočna Ghouta, uputili su pozive u pomoć nakon što su se u nedjelju suočili sa žestokim napadima ruske avijacije i borbenih letjelica sirijskog režima. Na meti napada našle su se škole, zdravstvene ustanove i stambene četvrti, prilikom čega je izginulo na desetke građana, uglavnom djece.

Medijski aktivista Firas al-Doumi kaže da režim želi grad “u potpunosti istrijebiti i spaliti” u do sada neviđenim “histeričnim” napadima termobaričnim raketama i kasetnim bombama, koji su trajali dva sata, ističući da sirijski režim vodi genocidni rat protiv ovog grada, u namjeri da ga u potpunosti izbriše sa mape.

Screenshot_79

Mohammed Almassaroh, šef sirijske civilne zaštite u pokrajini na periferiji Damaska, apelirao je na međunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije da hitno interveniraju kako bi spriječili sirijski režim da počini nove masakre u Istočnoj Ghoti. On je istakao da su medicinski centri u gradu uglavnom uništeni, jer su direktna i namjerna meta napada.

Douma je jedan od prvih sirijskih gradova koji je proglasio revoluciju protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u martu 2011. godine. Nakon što je oružana opozicija preuzela kontrolu nad Doumom 2012. godine, režimske snage nametnule su blokadu oko grada i u tri godine počinile masakre koji su odnijeli živote približno 7.500 civila.

Nametanje primirja

Posmatrači smatraju da sirijski režim pokušava nametnuti primirje u Istočnoj Ghouti, što potvrđuje i politički aktivista Nizar al-Smadi nastanjen u Doumi. Istakao je da Assad želi nametnuti “primirje s predajom” Istočne Ghoute, poput primirja koja su dogovorena u nekoliko mjesta na periferiji Damaska.

Al-Smadi smatra da Assad ne želi političko rješenje, niti može pristati na dijalog sa sirijskom opozicijom, dodavši u razgovoru za Al Jazeeru da on “samo izvlači korist iz ovakvih dešavanja i promjene međunarodnih stavova.”

Prema onima koji prate situaciju, žestoki napad na Doumu i sve druge gradove Istočne Ghoute nastupio je kao posljedica konferencije sirijske opozicije održane u Rijadu prošle sedmice, na kojoj je formirano pregovaračko tijelo u cilju pregovora sa sirijskim režimom.

Screenshot_86

Assadov režim na ovakve konferencije namjerno odgovara masakrima nad civilima, budući da je i prije toga počinjen masakr u Doumi za vrijeme nedavnog održavanja konferencije u Beču.

Osveta sirijskog režima

Novinarka Suad Khbayh smatra da napad na Doumu u nedjelju nije ništa novo te dodaje da se na taj način sirijski režim sveti civilima za bilo koji politički događaj vezano za Siriju. Istakla je da sirijski režim neće pregovarati s opozicijom, nego da krvlju, ubijanjem i sakaćenjem naroda nastoji nametnuti ono što želi pod okriljem međunarodne zajednice.

Ova novinarka smatra da međunarodna zajednica nije ozbiljna u svojim namjerama da izvrši pritisak na Assada i prisili ga na političko rješenje te ističe da realno stanje oružane sirijske opozicije, koje opisuje kao “žalosno”, pomaže sirijskom režimu da počini nove masakre.

Khbayh prebacuje dio odgovornosti i na pojedine frakcije za ono što se dešava u Doumi te naglašava da frakcije vode različiti interesi. Pojedine se zalažu za primirje i pokušavaju uvjeriti ljude da je to ispravno rješenje, stoga ih žele potaknuti u tom pravcu, dok ima i onih koji se protive primirju. Kako kaže, ovakve nesuglasice i nedostatak jedinstva civili plaćaju svojom krvlju.

Izvor: Al Jazeera