Zašto papa Franjo prima Milorada Dodika u privatnu posjetu?

1644

Iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića saopćeno je kako se posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Vatikanu ne realizira u ime te institucije.
– Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovu posjetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome. Stavovi koje, u vezi s time, Milorad Dodik iznosi u javnosti, nisu stavovi Predsjedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje, – saopćeno je iz Džaferovićevog kabineta.

Nakon ovog saopćenja nameće se više logičnih pitanja. Zašto papa Franjo prima Milorada Dodika u privatnu posjetu, da li papa zna da je Dodik na crnoj američkoj listi, da podržava zločinačku politiku osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića čija vojska i politika su etnički očistili Hrvate sa prostora Republike Srpske. Da li papa Franjo zna za žalbe koje često iznosi biskup Franjo Komarica na politiku Milorada Dodika?

Papa Franjo i Vatikan su uvijek imali prijateljski odnos prema Bosni i Hercegovini. Papa veoma dobro zna šta se događa u našoj zemlji i kakvi odnosi vladaju u regiji.
Zato smo začuđeni da je Vatikan pristao da otvori svoja vrata čovjeku koji čini sve da se naruši mir, političru koji unosi strah i neizvjesnost u srca svih ljudi. Dodikov privatni susret sa papom Franjom donosi nove neizvjesnosti i strahove.