Završen još jedan samit u ime Sirijaca, a u korist Turske, Rusije i Irana

210

Turska je danas bila domaćin petog trilateralnog samita Turska-Rusija-Iran na kojem se razgovaralo o sudbini Sirije.

Ni ovaj, kao ni prethodnih četiri samita, neće donijeti nikakvu korist sirijskom narodu. Turska, Rusija i Iran koriste Siriju za postizanje vlastitih ciljeva u regiji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se tri miliona sirijskih izbjeglica može vratiti u planiranu zonu sigurnosti u sjevernoj Siriji, ako se ona proširi od turske granice do sirijskih gradova Deir ez-Zor i Raqqa.
Erdogan je istakao da je podrška oružanim grupama pod maskom borbe protiv oružane grupe ISIL neprihvatljiva i dodao da pravu prijetnju u Siriji predstavlja kurdska milicija Narodne zaštitne jedinice. Dakle, Erdoganu je važno da omogući Turskoj nesmetanu borbu protiv kurdskih milicija u Siriji.

Sa druge strane ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da su te tri zemlje uspjele da stabilizuju situaciju u Siriji, kao i da je mirno rješenje jedini put kojim Sirija treba da ide. Baš su je stabilizirali, a evo kakvi su rezultati te ruske stabilnosti. Stotine hiljada ubibjenih Sirijaca, skoro svi gradovi do temelja srušeni i milioni prognani.

Putin je rekao i da su ovi pregovori bili izuzetno plodotvorni i da će u velikoj mjeri doprineti konačnom rješavanju krize u Siriji. U prijevodu to znači da će provincija Idlib doživjeti istu katastrofu kao i drugi dijelovi Sirije i da će Rusija “očistiti” i ovaj dio Sirije za Asada.

Iran sa treće strane ima svoje interese. „Iran insistira na tome da američke trupe što je moguće brže napuste Siriju, kako bi se suverenitet Damaska proširio i na zapadnu obalu Eufrata“, naglasio je Rohani.

Glas Sirijaca se ni ovaj put nije čuo, oni su žrtve bez prava na život.