SAFF

Održana komemoracija za žrtve Srebrenice u Westminsterskoj opatiji

Facebook
Twitter
WhatsApp

U Westminsterskoj opatiji održana je komemoracija za žrtve Srebrenice uoči 20. godišnjice genocida, piše BBC.

Premijer Velike Britanije David Cameron vodio je komemoraciju u Westminsterskoj opatiji koji je još jednom ponovio da se nikad ne smije zaboraviti šta se dogodilo u Srebrenici.

Oko 2.000 zvanica odalo je počast u Westminsterskoj opatiji, a zapaljene su svijeće u znak sjećanja na poginule.
Također su čuli potresnu životnu priču predsjednice Udruženja Majke Srebrenice Munire Subašić koja je izgubila nekoliko članova svoje porodice u Srebrenici.

– Uzeli su mi sina, a osamnaest godina poslije pronašli smo samo dvije male kosti i tako ga ukopala – kazala je Subašić.

– Apeliram na sve dobre ljude da omoguće da kriminalci mogu biti dovedeni pred lice pravde da se njihova imena označe kao ratni zločinci, kao što su naša djeca označena kao žrtve.

Prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

– Globalna javna osuda genocida pomoći će da se takva zla više nikada ne ponove. Velika Britanija je prva u Evropi i svijetu održala komemoraciju povodom genocida u Srebrenici, te promovisala istinu o onome što se tamo dogodilo. Takođe je prva otpočela edukaciju o genocidu kako bi cijeli svijet bio upoznat sa ovim tragičnim događajem.

Britanska vlada i premijer Cameron lično zauzeli su čvrst stav da genocid u Srebrenici nikada ne smije biti zaboravljen, i da se lekcije iz tog tragičnog događaja moraju naučiti, te da ih međunarodna zajednica treba primijeniti.

Pohvaljujem napore Velike Britanije u pokretanju i izradi rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da se obilježi 20. godišnjica genocida u Srebrenici.

Snažno podržavam ovu rezoluciju jer obilježava godišnjicu s poštovanjem i na diskretan način odaje počast žrtvama, pokazujući solidarnost sa preživjelima, podsjećajući svijet na strašne posljedice odsustva reakcije pred sam genocid.

Ova rezolucija treba da potvrdi i ojača odlučnost Ujedinjenih nacija da spriječi ponavljanje takvih zlodjela u svjetlu naučene lekcije genocida u Srebrenici – kazao je između ostalog Izetbegović.

Komemoraciju je organizirala organizacija Remembering Srebrenica uz podršku premijera Camerona.

Patria

london

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA