srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

30 godina od osnivanja Sedme muslimanske brigade /VIDEO/

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na današnji dan prije tačno 30 godina, nastala je Sedma muslimanska brigada. Kroz ratni put mijenjala je naziv da bi kraj rata dočekala kao Sedma muslimanska viteška oslobodilačka brigada.

„Ova jedinica je formirana od dobrovoljaca iz čak 56 opština naše države. Samo to joj je dalo odrednicu da bude manevarska, da ne bude domobranska tako da je jedinica bila udarna pesnica kako Trećeg korpusa tako i Armije BiH. Odigrala je značajnu ulogu u periodu cijelog rata, pogotovo dvofronstvoskog, kada je za cijelu BiH i njen narod bilo najteže. Jedinica koja je dobila epitet oslobodilačka i viteška to govori o ulozi Sedme muslimanske i njenim hiljadama oslobođenih kvadratnih kilometara i darovanih BiH. Ona se popunjavala dobrovoljnicima, mi smo išli u rat u odbranu države, vjere, časti, slobode u ime Boga. Nema niko da može pravedno obračunati i isplatiti niti se to može platiti, ne smao borcima Sedme nego svim braniteljima. Država je dala koliko je mogla, potrebe svih boraca su značajno veće od onoga što je država dala, je li mogla dati više, ja smatram, da jeste, ali neka i ostali sude prema onome što vide i što sami preživljavaju“, kaže Kasim Alajbegović, predsjednik Udruženja Sedma muslimanska viteška oslobodilačka brigada.

„Mi danas obilježavamo veoma važan jubilej, to je 30-ta godišnjica od formiranja Sedme muslimanske brigade i ja smatram da je to izuzetno važan period u razvoju jedne jedinice. Sedma muslimanska brigada je bila poznata po tome što je bila jedna od najbolje organizovanih, najbolje opremljenih i najsposobnijih brigada u Trećem korpusu. Sedma muslimanska zaslužuje poseban epitet zato što je u najtežim situacijama bila uvijek na pravom mjestu i što je uvijek izlazila kao pobjednik. Komanda korpusa je bila sigurna da uvijek u Semoj ima oslonac tamo gdje zatreba da interveniše da će Sedma intervenisati kako treba“, naglasio je Džemal Merdan, penzionisani general Armije RBiH.

„Ja bih i ovim putem iskoristio priliku da čestitam svim pripadnicima Sedme muslimanske brigade 30 godina od njenog osnivanja. Što se tiče današnjeg dana, svaki 17. novembar je dio pečata mog vlastitog života i o tome mogu samo govorititi sa pietetom nečega što je bilo najvrijednije u našim životima. Evo 30 godina nakon toga to ne blijedi unutar nas. Naravno, o društvenom sistemu BiH i odnosu države ne bih govorio ovom prilikom“, kazao je Šerif Patković, ratni komandant Sedme muslimanske brigade.

Nakon svečane akademije u Bosanskom narodnom pozorištu, položeno je cvijeće i proučena fatiha na spomen obilježju šehidima u kasarni Sedme muslimanske brigade na Bilmišću. Nakon toga u mesdžidu je organizovano zajedničko klanjanje podne namaza, a nakon toga i vojnički ručak u restoranu u kasarni.

Tokom rata kroz Sedmu muslimansku brigadu prošlo je više od 5.000 vojnika, oko 1.800 njih je ranjeno, a život za odbranu domovine dao je 251 pripadnik. 30 ih je odlikovano „zlatnim ljiljanom“.

(IML TV Press/ Zenica.info)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA