SAFF

700 bivših članova SBiH pristupilo u Sarajevu u SDA

Facebook
Twitter
WhatsApp

Danas je u prostorijama Kantonalnog odbora SDA Sarajevo održana konferencija za medije povodom pristupanja Stranci demokratske akcije (SDA) članstva i čelnika općinskih savjeta Stranke za BiH iz Vogošće, Novog Grada, Starog Grada, Ilijaša i Ilidže.

Medijima su se obratili Denis Zvizdić predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, Ferid Otajagić bivši potpredsjednik Glavnog odbora Stranke za BiH, Sunita Đozić predsjednica Asocijacije mladih Stranke za BiH Novi Grad, i Veiz Šabić komandant 283. Brigade iz Pobuđa, pojasnivši razloge zbog kojih su se odlučili na ovakav potez.

Denis Zvizdić je poželio dobrodošlicu novim članovima u veliku i jedinstvenu porodicu SDA.

– Ovi ljudi su samostalno i svojevoljno prešli u našu stranku, jer su u SDA prepoznali odgovornu i državotvornu politiku. U našem programu prepoznali su put iz ovog beznađa, i prepoznali su da je naš kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bakir Izetbegović, pravi izbor. Riječ je o velikoj grupi, a ponegdje i o čitavim općinskim savjetima. Samo u posljednjih deset dana imali smo 700 članskih pristupnica. Nadamo se da će novi članovi doprinijeti našoj pobjedničkoj atmosferi”, obrazložio je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio kako nije riječ o potezu usmjerenom protiv Stranke za BiH, već da se radi o jednom kontinuiranom dugogodišnjem procesu prelazaka članova SBiH u SDA.

Prisutnima se obratio i Ferid Otajagić, bivši potpredsjednik glavnog odbora Stranke za BiH, obrazloživši razloge novih članova zašto su pristupili Stranci demokratske akcije.

– Shvatili smo da ovaj projekat ide prema gašenju i nepoštovanju demokratskih procesa i odlučili se za SDA, jer smatramo da ova stranka ima stvarni državotvorni kapacitet. Nije to samo formalni kapacitet praznih riječi. Podržat ćemo SDA jer ima stvarnu snagu i kroz tu snagu možemo dobiti jedinstvo i graditi BiH. Ovo je već pokret i najavljujem vam sličnu press konferenciju u ZE-DO Kantonu, a zatim i u drugim kantonima. Žao mi je što je tako, ali neka se zapitaju odgovorni zašto se ovo desilo. U Kantonu Sarajevo očekujemo više hiljada prelazaka do izbora, a i poslije izbora će se nastaviti prelazak naših članova”, objasnio je Otajagić.

Predsjednica Asocijacije mladih Stranke za BiH Novi Grad, Sunita Đozić navela je i razloge velikog broja mladih koji su se odlučili za novu opciju.

– Želimo da se čuje naš glas i prepozna potencijal mladih i obrazovanih ljudi, a to možemo ostvariti u SDA. I ranije smo prepoznali kvalitet SDA, podržavši kandidata za načelnika u Novom Gradu na lokalnim izborima. Mi nismo samo budućnost nego i sadašnjost jer mladi su snaga jedne države i naroda. Pozivamo sve mlade da izađu na izbore i podrže stranku koja je dala prostora mladima i obezbijedila kvalitetan program”, rekla je Đozić.

Jedan od novih članova koji je prethodno napustio SDA, a sad se vratio iz SBiH, major Veiz Šabić, komandant 283. Brigade iz Pobuđa i koji je bio na čelu proboja iz opkoljene Srebrenice, smatra da SDA može vratiti dostojanstvo borcima BiH, posebno ratnim-vojnim invalidima, jer nisu zaslužili biti svrstani u socijalnu kategoriju, te da je potrebno jedinstvo da se vrati dostojanstvo svim građanima BiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA