SAFF

Ahatović: Putin je postavio zamku na Balkanu, Zapad može skupo koštati što šuti na naoružavanje Srbije i RS-a

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je za Happy TV navode da se pripadnici plaćeničke grupe Wagner nalaze u Srbiji i da na prostoru Srbije jačaju svoj utjecaj, kao i navodni poziv Rusije Srbima da ratuju za nju.

– To je notorna laž! Mi smo primili svakog čovjeka iz Ruske Federacije, njihov jezik je ovdje prihvaćen. Sve države su se usaglasile sa 35 deklaracija protiv Rusije, sve osim Srbije. Ali nije fer da zovu bilo koga u Wagner. Srpski zakon zabranjuje Srbima da ratuju na prostoru Rusije i Ukrajine. A što to radite Srbiji? A što zovete iz Wagnera bilo koga iz Srbije kada znate da je to protivno našim propisima – rekao je Vučić.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović za Faktor kaže da je Vučić u intervjuu za Happy TV, u cijelosti posmatran, samo još jednom potvrdio da je “Srbija zarobljena u političkim zabludama svoje uloge na Balkanu iz 19. i ranog 20. stoljeća”.

On je objasnio kako je Putin postavio zamku Balkancima.

Zapad godinama tolerira, a u posljednje vrijeme i podržava Srbiju i njene teritorijalne aspiracije. Time apsolutno daju podršku ruskom lijevom krilu na Balkanu u slučaju nastavka napredovanja Putina nakon Ukrajine kroz Evropu jer on sada ratuje sa NATO-om. Zapad općenito može skupo koštati mirno promatranje procesa naoružavanja kako Srbije tako i entiteta RS ako ikada ruske divizije dopru do Dunava što je Putinov dugoročni ratni plan. A prema Vučićevoj javno deklariranoj politici, ako Zapad pritisnut ratom u Ukrajini želi da stabilizira Balkan i liši ga ruskog utjecaja, i da pri tom Srbija promijeni dres i proguta gorku pilulu gubitka Kosova, Bosna i Hercegovina kao država bi morala biti žrtvovana, što je direktno provociranje rata i dugoročne destabilizacije Balkana kojoj Moskva upravo i teži. Shvata li na zapadu iko ovu, nazovi ponudu Beograda ozbiljno ne znam. No Moskva je postavila zamku jer je proces slabljenja države BiH permanentan decenijama u kojem je glavni cilj osporiti naš državni suverenitet do tačke blokiranja države radi njenog raspada. Novina je što Rusija u tu aktivnost uvodi lokalne igrače iz Budimpešte i Zagreba kao i Zapad predvođen SAD-om koji svjesno ili ne radi direktno u korist svoje štete – poručuje Ahatović.

(Faktor)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA