SAFF

Aljbin Kurti: Zbog “gorkog iskustva” iz BiH nećemo dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Premijer Kosova Aljbin Kurti u Pressingu na N1 kazao je da zbog “gorkog iskustva” iz Bosne i Hercegovine neće se dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu jer ne žele da Srbija “kopira model” Republike Srpske.

“Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora. Ako Beograda kaže da se to neće desiti onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu.

Dvadesetšestog aprila 1991. 14 opština sa većinskim srpskim stanovništvom napravili su jednu zajednicu. Potom 9. januara 1992. proglasili su svoju nezavisnost, a 28. februara dobili su ustav. 14. decembra 1995. godine, na žalost, dobili su međunarodno priznanje u Daytonu. Znači oni žele da postepenim inkriminirajućim postupanjem naprave državu unutar države. Bosna i Hercegovina jeste država, a nije republika jer unutar sebe ima jednu republika koja nije država. U Republici Kosovo oni bi željeli da Kosovo ne bude država, a oni bi željeli Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Republike Kosovo. Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas. Beograd koji kaže da je Kosovo lažna država, a traže ZSO su neozbiljni. Oni da žele Zajednicu srpskih opština prvo bi priznali Kosovo. Oni žele ZSO da Republika Kosovo ne funkcioniše. Ali mi jesmo uspješna priča zahvaljujući prije svega NATO intervenciji i Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Znate, 1999. moralo je 19 država intervenisati protiv Slobodana Miloševića kako bi spriječili genocid na Kosovu”, poručio je Kurti.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA