četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Ambasada Srbije tražila da se Bošnjaci iz Luksemburga ograde od govora generala Atifa dudakovića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

– Da se razumijemo, Atif Dudaković se nije borio ni protiv muslimana, ni pravoslavaca, ni katolika. Atif Dudaković se borio protiv agresora na svoju zemlju. I budem li trebao sutra, neka znaju da ću se opet boriti. Postavlja se pitanje hoće li biti kritične mase patriota da odbrane Bosnu? Ima je i ta snaga se vidi. I ja sam došao ovdje među vas da vam otvoreno kažem da ću raditi na našem umrežavanju – kazao je između ostalog tom prilikom Atif Dudaković, penzionisani general Armije RBiH.

Izjava koja ni na koji način nije pozivala na nasilje, već je ukazivala na potrebu borbe protiv svih koji žele destabilizirati BiH, je u srbijanskim medijima “dočekana na nož“. Tu se nije stalo sa napadima na Dudakovića, već je kako javlja portal Bošnjaci.net u članku koji potpisuje Muhamed Ćeman, ambasada Srbije u Briselu preko svog visokorangiranog uposlenika, kontaktirala pojedina udruženja Bošnjaka u Luksembrugu.

Izvršen je pritisak da se makar neko od 15 udruženja i džemata koja okupljaju Bošnjake u Luksembrugu javno ograde od skupa na kojem je govorio general Atif Dudaković.

– Zaista se pitamo, odakle samo hrabrost, a da ne govorimo o obrazu, Ambasadi Srbije u Briselu, da preduzima bilo kakve mjere i pokušava izvršiti pritisak, ne bi li se generalu u penziji Armije Bosne i Hercegovine oduzelo pravo da zaprijeti odbranom ukoliko se bilo ko drzne ugroziti suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Odgovor je jednostavan, a to je da je država Srbija, vrlo jasno, ideološki, vojno i praktično stala iza agresije i genocida koji se od 1992. do 1995. godine odvijao u Bosni i Hercegovini. Takve politike Srbija se nažalost nije odrekla ni danas. Eklatantan primjer navedenog je upravo reakcija srpkih medija na govor generala Dudakovića, a kao potvrda svemu i više je nego indikativna reakcija Ambasade Srbije – napisao je Ćeman.

Saff/Faktor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA